CHKO Lužické hory oslavilo 30 let

12. duben 2006

V dnešním díle přírodovědného magazínu Natura se dozvíte, jak vypadá krajina Lužických hor a jaké zajímavé rostliny a živočichy tam můžete najít. Prof. Pavel Lhoták vysvětlí, co jsou to calixareny a jak souvisí s trabantem. O objevu rostliny z dob dinosaurů - wolemie vznešené - bude vyprávět David Noble. Jaké obtíže skrývá chov nosorožců dvourohých, nejen to se dozvíte v dnešní premiérové Natuře v 18:00 hod.

Tentokrát se vypravíme do CHKO Lužické hory, která oslavila letos v březnu výročí třiceti let od svého založení. O krajině Lužických hor, jejím životě, bude vyprávět vedoucí Správy CHKO Ing. Tomáš Besta.

V pravidelné rubrice Přírodoskop se dozvíte, že byl objeven chybějící článek mezi vodními a suchozemskými živočichy, že konstruktéry vesmírného teleskopu inspiroval humr a že jiný teleskop by mohl zahlédnout světlo z první generace hvězd.

Nedávno proběhla na půdě Akademie věd přednáška na téma Calixareny - od trabanta k supramolekulární chemii. Profesor Pavel Lhoták vysvětlí nejenom, čím se zabývá obor supramolekulární chemie a co jsou to calixareny, ale dozvíme se také, jak bude možné využít tyto složité molekuly v praxi a třeba i v ochraně životního prostředí.

V pořadu minulého týdne jsme si povídali o tom, že u příležitosti vydání encyklopedie Rostliny byl do Botanické zahrady v Praze Troji zakoupen vzácný strom z dob dinosaurů - wolemie vznešená. O tom, jak byl strom nalezen, bude vyprávět David Noble, strážce a výzkumník v australském Národním parku Wolemii.

Dalším dílem bude pokračovat seriál o nosorožcích, který vysíláme u příležitosti letošního Roku na záchranu nosorožců. Tentokrát bude doktorka Kristýna Tomášová mluvit o chovu nosorožců dvourohých.

Už podruhé otevřeme knihu Stephena Jay Goulda Dinosauři v kupce sena. Dnešní esej má název: O lidské podstatě jednoho netvora.

Na slyšenou se těší autorka pořadu Hana Staňková.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.