Chcete pevný sníh z bílků? Přidejte pár kapek octu, radí český cukrář z Austrálie

13. září 2024

„Proti Austrálii byla Evropa a Československo v cukrařině tak nejméně o deset let dopředu, a to byla naše výhoda. Takže jsme mohli začít Australany učit péct kvalitní výrobky – a měli jsme úspěch,“ říká autor životopisné knihy Život s cukrovou polevou Frank Barnert.

Čtěte také

V jeho publikaci najdete nejeden recept a radu, jak co (ne)dělat. „Hodně žen v domácnosti rádo a výborně peče, ale když se jim například nezdaří pevný bílkový sníh, radím přidat pár kapek octu,“ popisuje cukrář.

„A kdyby to nepomohlo, zaručeně pomůže, když ocet zahřejete až na 90 stupňů a pár kapkami ten nezdařený sníh pokapete. Stoprocentně získáte dobrý výsledek,“ doplňuje.  

Z Mikulovic do Sydney

Barnert se narodil v Mikulovicích u Jeseníku jako František Barnert, v Litovli se vyučil cukrářem a pak nastoupil do pražského hotelu Ambassador. Nebál se učit nové věci, ale nebál se ani komunistů, kteří ho nutili vstoupit do KSČ.

Až pod hrozbou, že to ovlivní život jejich dvou synů, se v roce 1980 se ženou rozhodli tehdejší Československo opustit. Přistáli v australském Sydney, kde od té doby žijí a kde měli postupně hned tři cukrárny. 

Jak důležitou a nepostradatelnou surovinou cukráře je v Austrálii tuzemský rum? Poslechněte si Hovory Vladimíra Kroce.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související