Chcete pevný sníh z bílků? Přidejte pár kapek octu, radí český cukrář z Austrálie
„Proti Austrálii byla Evropa a Československo v cukrařině tak nejméně o deset let dopředu, a to byla naše výhoda. Takže jsme mohli začít Australany učit péct kvalitní výrobky – a měli jsme úspěch,“ říká autor životopisné knihy Život s cukrovou polevou Frank Barnert.
Čtěte také
V jeho publikaci najdete nejeden recept a radu, jak co (ne)dělat. „Hodně žen v domácnosti rádo a výborně peče, ale když se jim například nezdaří pevný bílkový sníh, radím přidat pár kapek octu,“ popisuje cukrář.
„A kdyby to nepomohlo, zaručeně pomůže, když ocet zahřejete až na 90 stupňů a pár kapkami ten nezdařený sníh pokapete. Stoprocentně získáte dobrý výsledek,“ doplňuje.
Z Mikulovic do Sydney
Barnert se narodil v Mikulovicích u Jeseníku jako František Barnert, v Litovli se vyučil cukrářem a pak nastoupil do pražského hotelu Ambassador. Nebál se učit nové věci, ale nebál se ani komunistů, kteří ho nutili vstoupit do KSČ.
Až pod hrozbou, že to ovlivní život jejich dvou synů, se v roce 1980 se ženou rozhodli tehdejší Československo opustit. Přistáli v australském Sydney, kde od té doby žijí a kde měli postupně hned tři cukrárny.
Jak důležitou a nepostradatelnou surovinou cukráře je v Austrálii tuzemský rum? Poslechněte si Hovory Vladimíra Kroce.
Související
-
Cukrařina je podceňovaný obor, i mezi cukrářkami jsou vysokoškolsky vzdělané ženy
Cukrařina je podceňovaný obor. „Chtělo by to nějakou osvětu v tom, jak náročné to povolání umí být. Není to jenom o tom dát něco do trouby,“ říká cukrářka Izabel Dearditio.
-
Cukrařina je v kurzu. Táborské učiliště si může mezi uchazeči vybírat a praxe dělí na dvě směny
Cukrářský obor zažívá renesanci. Zájemců o studium je několikrát víc, než můžou školy přijmout. Shoduje se na tom hned několik krajů, které Český rozhlas oslovil.
-
Pečení mám jako koníček. Cukrařina jako živobytí je velká dřina, říká Zdeněk Tokár z Peče celá země
„V laboratoři člověk musí být přesný a profesionální. I cukrařina vyžaduje jistou přesnost, ale já jsem ten typ, který se ne vždy drží receptu,“ přiznává bioanalytik.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.