Chceme být integrující silou v konzervativní části spektra, máme na 10 %, věří nový předseda lidovců

1. duben 2019

Předsedou KDU-ČSL se v pátek stal poslanec Marek Výborný. Druhá nejpočetnější strana v Česku už několik let balancuje nad hranicí pro vstup do Poslanecké sněmovny, jak chtějí lidovci získat nové voliče?

„Budeme pokračovat v tom, co jsme dělali. A budeme to dělat intenzivněji. Musíme přicházet s konkrétními tématy, za kterými budou konkrétní lidé. Čeká nás hledání dalších tváří,“ přibližuje Výborný, který chce následovat příklad Josefa Luxe a přivést do strany nové osobnosti z komunální politiky a občanské společnosti.

Jiří Leschtina: Lidovci pošilhávají po ODS

Marek Výborný, Marian Jurečka, Jan Bartošek

Lidovecké vybírání nového lídra strany vyneslo na povrch jedno poměrně překvapivé téma.

Lidovci se podle něj chtějí stát integrující silou v rámci konzervativní části politického spektra, na kandidátku pro volby do Evropského parlamentu proto pozvali zástupce Konzervativní strany nebo monarchistů z Koruny České.

Výborný nevylučuje spolupráci ani s dalšími stranami například pro krajské volby, vždy prý ale na úrovni jednotlivých krajů. O možné spolupráci pro sněmovní volby, o které mluví například předsedové ODS nebo TOP 09, prý lidovci zatím ještě nepřemýšleli.

Radko Kubičko: Výborný předseda do nedobrých časů

Marek Výborný

Stoletá tradiční politická strana vykročila do svého druhého století ne právě slavně.

Volební potenciál lidovců podle něj ukázaly loňské prezidentské volby, kdy konzervativní kandidát Pavel Fischer získal přes 10 % hlasů. Jeho potenciál se prý podle průzkumů výrazně překrývá s voličským průzkumem KDU-ČSL.

„Ve vládě Bohuslava Sobotky jsme splnili přes 80 % programových bodů. Není pravda, že naše účast byla neúspěšná. Ale dělali jsme chyby, které nám voliči sečetli. Ohlásili jsme koalici se Starosty, ze které jsme potom (oboustranně) vycouvali. Je to o komunikaci,“ vysvětluje Výborný důvody, proč se straně nedaří její potenciál naplnit.

Pozitivní témata

Výborný zdůrazňuje, že vymezování se vůči premiérovi Andreji Babišovi (ANO) nebo prezidentovi Miloši Zemanovi nemůže být hlavním programem strany – voliči chtějí témata, která se jich přímo dotýkají.

I nadále se budeme kriticky vyjadřovat k působení této vlády. Pokud bude dělat kroky v neprospěch občanů a České republiky, tak se hlasitě ozveme. Ale vedle toho musíme přicházet s konkrétními tématy.
Marek Výborný

„Když mluvíme o podpoře rodiny, tak to nemůže zůstat u této fráze, ale musí být vidět, že jsme minulý týden předložili sérii opatření ve Sněmovně – aby ty rodiny viděly, že když maminka vychovala dvě děti, tak se jí důchod zvýší o tisíc korun,“ popisuje.

Jiří Pehe: Proč lidovecký sjezd nebude přelomový

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Lidovci se chystají na svém nadcházejícím sjezdu zvolit místo odcházejícího Pavla Bělobrádka nového předsedu, což by mohl být pro stranu, s níž to v průzkumech stranických preferencí momentálně nevypadá nejlépe, určitý nový impulz.

Lidovci chtějí dále legislativně podpořit zkrácené úvazky a kariérní možnosti matek. Výborný uvádí příklad Německa, kde ženy na mateřské mohou na zkrácený úvazek nastoupit zpět do práce. A rodiny se třemi a více dětmi by prý také měly platit nižší odvody na pojistném.

Ve Sněmovně se Výborný v posledním roce věnoval tématu insolvencí a oddlužení. A prioritou strany by podle dlouholetého ředitele gymnázia v Pardubicích mělo být i téma vzdělání. Zvýšit by se například měla nenároková složka mzdy učitelů, aby byli náležitě odměněni ti dobří – rozhodovat by o tom měli ředitelé škol.

Výborný zdůrazňuje, že lidovci jsou proevropskou stranou: „Evropská unie je cenný projekt, který Evropě přinesl 70 let míru. Na druhou stranu by bylo chybou, kdyby neochota debatovat o reformách unijních institucí vedla k jeho zpochybnění a krachu,“ zdůrazňuje.

autoři: Martin Matějka , ert

Související