Cestovatelé ve třetí říši od Julie Boydové. Kdo z turistů si všiml, jak se v Německu rodí fašismus?

28. březen 2021

Pro britské a americké turisty bylo meziválečné Německo lákavou destinací kvůli přírodě, kultuře i vstřícnému obyvatelstvu, pobývali zde studenti, profesoři, diplomaté i novináři, avantgardní Berlín přitahoval četné umělce i sexuální dobrodruhy. Nezvyklý obrázek vzestupu a pádu třetí říše skládá Julia Boydová z deníků, korespondence, knih, časopisů, novinových článků i dobových prospektů.

Kniha Cestovatelé ve třetí říši se snaží odpovědět na otázku, zda současníci mohli pochopit podstatu nacionálního socialismu, čelit vlivu nacistické propagandy a tušit či předvídat holokaust.

Julia Boydová: Cestovatelé ve třetí říši. Vzestup fašismu očima obyčejných lidí
Vydalo nakladatelství Argo v roce 2019.
Čte: Jiří Valůšek
Připravil: Viktor Bezdíček
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Robert Novotný
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 18. 3. 2021

Tito cestovatelé byli prostými turisty, ale i významnými intelektuály, mezi které patřili spisovatelé Knut Hamsun, Samuel Beckett nebo letec Charles Lindbergh. Na pozadí i jejich postřehů z Německa ukazuje, že nevidět varovné signály mohl úplně každý, i když někdy musel schválně trochu víc zavřít oči. 

Už brzy po první světové válce se atmosféra v Německu začala měnit a po nástupu nacismu bylo čím dál tím těžší zavírat oči před všudypřítomnou surovostí. Totalita tříbila postoje návštěvníků, vedle jejích odpůrců přijížděli obdivovatelé, ale též oportunisté a ignoranti.

„Jaké to bylo, cestovat po třetí říši a nemít výhodu poválečného poučení z minulosti? Jak snadno mohl tehdy člověk rozpoznat, co se opravdu děje, pochopit podstatu nacionálního socialismu, zůstat nedotčený propagandou či předvídat holokaust?“ ptá se Boydová v knize, kterou můžete v premiéře poslouchat na Plusu.

Spustit audio