Čeští studenti excelovali na evropské přírodovědné olympiádě. Letošním tématem bylo víno

24. květen 2018
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Vinné hrozny v bio kvalitě
0:00
/
0:00

Čeští středoškoláci zvítězili v přírodovědecké olympiádě zemí Evropské unie. Horní limit věku účastníků klání je 17 let, a letošního 16. ročníku v Lublani se účastnilo 50 týmů z 25 zemí. Absolutní vítězství nakonec vybojoval právě tým českých studentů.

„Tým obsahuje jednoho biologa, jednoho chemika a jednoho fyzika. Tito tři musí během soutěže spolupracovat, komunikovat a jsou hodnoceni dohromady,“ uvedla v Magazínu Leonardo Lenka Libusová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Dlouho před soutěží je potřeba vybrat ty nejlepší české studenty. „To je velmi těžké. Vybíráme z předmětových olympiád, uděláme soustředění, na kterém tito vybraní spolu soutěží. Pak postavíme dva reprezentační týmy.“

Je na nás mentorech, abychom odhadli, kdo s kým bude spolupracovat a zda spolupráce bude efektivní, což se letos evidentně podařilo.
Lenka Libusová

Každý student má svého oborového mentora, vysvětlila bioložka. „Když překládáte anglické odborné zadání, tak to není jednoduché. Třeba pro mně překládat fyziku by jednoduché nebylo.“

„Na soutěži je typická a zároveň originální práce v týmu,“ dodal biolog z vítězného studentského týmu Jiří Janoušek z Gymnázia Budějovická v Praze 4. „Když se v biologické úloze nachází fyzikální nebo chemická problematika, což se děje často, tak se můžu obrátit na své týmové kolegy, a naopak.“

Libusová připoměla, že téma nikdy není dopředu známé. „Ale vždy se snažíme ho předpovědět, protože je obvykle charakteristické pro hostitelskou zemi.“

„V Řecku byl třeba tématem olivový olej, v Čechách pivo. Letos hlavním tématem bylo víno, protože Slovinsko je země hrdá na své vinice a zároveň jde o látku, kterou lze zkoumat biologicky, chemicky i fyzikálně.“

Téma? Enzymy ve víně, jeho barviva i spektroskopie

Jaké tedy nakonec bylo přesné zadání? „První soutěžní úlohou bylo zkoumání aktivity enzymů ve vinných hroznech, které způsobují jejich ztmavnutí,“ řekl Janoušek.

Další z týmu, Jan Obořil z Klasického a španělského gymnázia Brno-Bystrc popsal chemickou část zadání. „Dostali jsme vzorek vinného listu a rozpouštědla. Úkolem bylo zhomogenizovat list, dostat z něj barviva a potom je zanalyzovat a měřit jejich absorpční spektra.“

„Fyzikální úloha byla obdobná. Spočívala v tom, že kolega fyzik David Kamenský z Gymnázia a jazykové školy Břeclav měl vzorky tří vín, každé mělo jinou barvu a on měřil absorbanci při různých vlnových délkách. Tím dostal celé spektrum, že kterého zkoušel určit, o jaké víno z jaké oblasti se jedná.“

Všech 50 týmů mělo stejné zadání i vybavení a podmínky v laboratoři. Bylo jen na nich, jak se s úkolem vypořádají.
Lenka Libusová

Příští ročník se bude konat v Portugalsku, takže vědci už přemýšlí, jaké bude tentokrát zadání. „Můžeme přemýšlet, jestli nebude téma zadání souviset s mořem. Měsíc dopředu dostaneme nějakou nápovědu a budeme se snažit náš tým zodpovědně připravit,“ slíbila Libusová.

Podle ní je přínosů soutěže několik. „Důraz na spolupráci je v reálném životě velmi důležitý, protože lidé z různých oborů se musí umět domluvit. Silný je i zážitek toho, že se studenti dostávají do širšího vědeckého kolektivu.“

Pro Janouška šlo cennou zkušenost. „Pokud se člověk bude chtít dostat na prestižní vysokou školu, tak každá zkušenost z mezinárodní soutěže může být přínosná. Také zdaleka ne každá soutěž dává takový důraz na spolupráci.“

„Je to velká motivace. Člověk se dozví více i o jiných oborech, vyzkouší si práci v týmu a ohromně ho to namotivuje pro tu jeho vědní disciplínu dělat něco dalšího,“ shrnul Jan Obořil.

autoři: Veronika Paroulková , oci
Spustit audio

Související