Středoškoláci z Plzně mají zlato za robota na soutěži v Pekingu

23. duben 2018

Dva gymnazisté, kteří už pět let vyvíjejí kráčejícího robota v kroužku robotiků v Plzni, vytvořili takzvaného Hexapoda. Využít se dá také v praxi, například s instalovanou kamerou.

„Jde o robota na docela vysoké úrovni, u něhož už je možné praktické využití. Muselo by se na něm dále zapracovat, ale mohl by zkoumat prostředí ve zřícených budovách, provádět inspekci potrubí zevnitř. V případě elitního výzkumu se dá poslat i do kosmu," řekl Roman Čečil, vedoucí kroužku Střediska volného času Radovánek.

Robotického brouka předvedou na soutěži v Číně studenti z Plzně

Milan Malina z Fakulty aplikovaných věd ZČU v Plzni (vlevo) a gymnazista Ondřej Brichta pojedou soutěžit do Číny s robotickým broukem. Vymysleli pro něj software, díky kterému ho můžou ovládat

Tančícího robotického brouka předvedou studenti z Plzně na soutěži v Číně. Pět let ho sestavovali členové kroužku robotiky ve Středisku volného času Radovánek v Plzni. Dva z nich pro něj vyvinuli software, díky kterému se robot pohybuje.

Ondřej Brichta, student maturitního ročníku Gymnázia Mikulášká v Plzni, a Milan Malina, letos už z 1. ročníku Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity, navrhli vlastní mechanickou konstrukci, řídící elektroniku, software i matematický aparát k pohybu a také přívětivé uživatelské rozhraní pro ovládání robota. Jejich poslední model byl v České republice druhý na celostátní soutěži Středoškolské odborné činnosti a získal také cenu ministerstva školství, Cenu Otakara Borůvky za aplikovanou matematiku a Cenu děkana Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze. Díky nim byl nominován do Pekingu na soutěž Beijing Youth Science Creation Competition.

Těžké je zajistit financování

„Velký problém byl se zajištěním financování. První rok jsme koupili jen elektronické součástky a servomotory, která jsou na každé noze tři, tedy dohromady 18, které kluci naprogramovali a dokážou komunikovat s počítačem," uvedl Čečil. Před dvěma lety si mohli robotici koupit v USA lepší serva za 45.000 korun, která byly devětkrát dražší než původní, ale už tak rychle "neodcházela" jako první modelářská.

Soutěže se zúčastnilo 400 středoškolských týmů ve čtyřech kategoriích, z toho 300 čínských, zbytek z celého světa. Z ČR byly ještě dva týmy.

„Tento celosvětový úspěch potvrzuje, že v Plzni a okolí roste mladá generace nadaných odborníků," řekla ředitelka Střediska volného času Radovánek v Plzni Eva Tischlerová. Středisko má téměř 4000 klientů, z toho 2500 žáků, zhruba 700 předškoláků, 40 studentů a zbytek tvoří dospělí včetně seniorů. Nabízí 304 kroužků a letos pořádá přes stovku táborů.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio