Středoškoláci soutěžili v Plzni se svými satelity velkými jako plechovka

20. duben 2018

Do národního kola soutěže CanSat postoupilo 8 družstev, které měly za úkol postavit funkční satelit o rozměrech běžné nápojové plechovky. Nejlepší skupina studentů postoupí do evropského finále, které se letos koná na Azorských ostrovech.

Satelit měl po shození z dronu měřit teplotu, tlak a podrobnou polohu, a po dopadu z asi 300 metrů splnit libovolnou misi - například odebrat vzorek půdy. Po čtvrtečním vypuštění z dronu dnes studenti prezentovali nasbíraná data.

„Týmy kromě toho, že mají měřit teplotu a tlak, tak si vymýšlí i něco vlastního a to jak to dokáží prezentovat, jaký je tam nápad, je velice hodnoceno. Do CanSatu umí každý nacpat všechny senzory, které se tam vejdou, ale to, že dokáží vymyslet, proč je tam dávají, tak to je to nejcennější,“ řekl koordinátor soutěže Lukáš Holman.

Rušený signál mohl překazit celou soutěž. Pomohl Úřad pro civilní letectví

 

Na letišti v Letkově něco rušilo signál dronu a tem nemohl leltat. Díky rychlé a velmi vstřícnel reakci Úřadu pro civilní letectví se ale podařilo najít s schvallit novou lokalitu a my jsme mohli v soutěži pokračovat, děkuju!",  za organizátory poděkoval Lukáš Holman.

Do evropského finále postupují jen ti nejlepší

„Vítěz postupuje do evropského kola, které se letos koná na Azorských ostrovech a bude tam přibližně 15 týmů a konkurence je velmi vysoká. Současně jsou tam o něco těžší podmínky, protože my tady vypouštíme satelity z dronů přibližně z 300 metrové výšky, oproti tomu na evropském finále se používá raketa, která vynáší CanSat přibližně do kilometru,“ popsal Holman.

O vítězi se rozhodovalo dnes v Centru robotiky v Plzni.  Nejlepší satelit letos složil tým studentů z gymnázia Opatov v Praze. Porotu zaujalo nejen technické řešení jejich satelitu, ale i to, že má určitý potenciál do budoucna. Zajímavým nápadem tohoto týmu do evropského finále je také to, že by chtěli nahradit padák, který brzdí při pádu satelit, motůrky, jež by pomocí samořiditelného dronu pomohli satelitu přistát.

autoři: Vojtěch Koval , jik
Spustit audio