Česnek není všelék
Česneku se přisuzuje schopnost snižovat v lidském organismu hladinu takzvaného "zlého" cholesterolu neboli částic lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL). Lékaři ze Stanford University Medical School však tento efekt na stránkách nového vydání Archives of Internal Medicine, jednoho z časopisů JAMA, zpochybňují.
Snížení hladiny LDL cholesterolu by měl teoreticky způsobovat jak syrový česnek v přírodní formě, tak i několik potravinových doplňků z něj vyrobených. Účinnou složkou česneku je allicin, která v laboratorních pokusech dokázala zabraňovat tvorbě částic LDL cholesterolu. Výsledky klinických studií působení allicinu jsou však nekonzistentní.
Doktor Christopher D. Gardner ze Stanfordu spolu se svými kolegy shromáždil pokusné dobrovolníky s mírně zvýšenou hladinou LDL cholesterolu. Náhodně je rozdělili do čtyř skupin. První skupina každý den dostávala syrový česnek, druhá a třetí užívala dva různé česnekové potravinové doplňky a čtvrtá pouhé placebo. Celá studie trvala půl roku, v průběhu každého měsíce si dobrovolníci nechali stanovit hladinu LDL cholesterolu v krvi.
Výsledky studie neukázaly žádné významné rozdíly hladiny LDL cholesterolu mezi jednotlivými skupinami. Také v průběhu studie nedošlo k žádným zvláštním klinickým pozorováním, pouze skupina, která užívala syrový česnek, si vcelku pochopitelně stěžovala na špatný dech.
Doktor Gardner ovšem zdůrazňuje, že tento negativní výsledek nelze vztahovat na celé spektrum účinků česneku, které zahrnuje antiinfekční, antioxidační a protirakovinné působení. Ani jeho příznivý účinek na lipidový metabolismus není zcela vyloučen, patrně se však týká jiných komponentů než právě "zlého" cholesterolu.
Nejposlouchanější
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.