Česko, světová česneková velmoc

3. březen 2016

Kryoprezervace je metoda zachování genových zdrojů rostlin a živočichů, která ke zmrazování využívá tekutý dusík. Jedna taková kryobanka se nachází ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze-Ruzyni a skladuje se v ní celkem 3887 kryozkumavek.

Právě zde je takřka u ledu i jeden světový primát: největší sbírka odrůd česneku na světě. Jak je možné, že se Česko stalo česnekovou velmocí?

„Máme 641 genotypů česneku, a ano, v Americe nebo v Indii mají menší počet těchto položek,“ potvrdil prvenství kryobiolog Jiří Zámečník z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze-Ruzyni.

V roce 1994 byl k ruzyňskému ústavu připojen tehdy zrušený Výzkumný ústav zelinářský, který se dlouhodobě zabýval zeleninou a česneky. „A my jsme od roku 1994 také nasbírali další stovky česneků.“

Odrůdy uchovávané v tekutém dusíku ale rozhodně v obchodech neuvidíme. „Tam se vyskytují česneky z čínského, španělského, případně španělského trhu. Kvalita těchto česneků je podstatně horší než těch českých. Mají nižší obsah siličných látek, které jsou pro česnek typické,“ vysvětlil biolog.

Jaké tedy odrůdy „u ledu“ nalezneme? „Jednak jsou to české staré krajové odrůdy, jsou tam ale i česneky, které naši kolegové nasbírali v různých koutech světa.“

Mezi další druhy rostlin, které kryobanka uchovává patří především zemědělské plodiny. „Takže kromě česneku máme také vinnou révu, brambory, ovocné dřeviny, a další rostliny jsou zatím v našem hledáčku.“

Možnosti, které kryoprezervace vědcům nabízí jsou hojné, jedna z nich je ale zásadní. „Hlavním cílem je především uchovat staré krajové odrůdy, které už se ani nebudou pěstovat a uvádět na trh.“

„Vlastnosti těchto starých odrůd, jako třeba odolnost k chorobám a škůdcům, jsou dnes tak vzácné, že je dobré uchovat je v tekutém dusíku, a případně využít při šlechtění v budoucnu,“ předpověděl budoucí úlohu kryobanky Jiří Záměčník.

Hostem Studia Leonardo byl kryobiolog Jiří Zámečník z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze-Ruzyni. Pořad připravila Leona Matušková, moderuje Jan Bumba.

autoři: oci , bum , Leona Matušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.