Česko bude trápit sucho čím dál tím víc. Je to velmi varující, upozorňuje exministr životního prostředí Moldan

10. červen 2014

Vedra, která teď zažíváme, a tím pádem sucha, zhoršují kvalitu zemědělské půdy. A prý bude hůř - suchá období prý budou častější, za což mohou klimatické změny.

„Globální změna klimatu přináší celkově oteplení a mnohé další jevy. Jedním z nich, který právě zažíváme, je rostoucí extremita počasí. To znamená, že se ve zvýšené míře častěji a intenzivněji projevují nejrůznější extrémní jevy. Mezi ně patří vlny horka, ale také sucha,“ řekl Plusu ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřich Moldan.

Tvrdí, že budoucnost, co se týká sucha, je velmi hrozivá. Podle nových modelů spočítaných pro Českou republiku bude sucho postupovat.

"Opravdu je to velmi varující, velmi hrozivé. Asi pravděpodobně nedojde k tomu, že by měla nějak dramaticky ubývat voda v tom smyslu, že by byly nižší srážkové úhrny, ale v souvislosti s tím, že se celkově otepluje, a tím pádem je vyšší výpar. Jinými slovy: vody prostě bude v krajině méně. To je naprosto jasná předpověď a s tím je nutno jednoznačně počítat,“ dodal bývalý ministr životního prostředí Moldan.

Poslechněte si celý rozhovor v horní části článku. Kromě Bedřicha Moldana uslyšíte také názory předsedy Asociace soukromého zemědělství ČR Josefa Stehlíka o snižující se kvalitě zemědělské půdy.

autoři: mvo , bum
Spustit audio