České silnice jako smrtelná past

5. srpen 2008

Je to české specifikum: o víkendech umírají na zdejších silnicích řidiči aut a motocyklů, cyklisté i chodci v počtu, který se vymyká zdravému rozumu: 11 lidí zahynulo v silničním provozu jen za uplynulý víkend. 26 za minulý týden.

Je to - doposud- nejtragičtější statistika prázdnin a není vyloučeno, že rekord bude překonán. Například až se na konci srpna bude lavina rekreantů valit zpět od jihu. V Evropě to o nás vědí: umírá tu na silnicích dvojnásobně tolik lidí než ve srovnatelných státech. Čeští řidiči se řadí k nejhorším v EU.

Doby, kdy Ivan Mládek v legraci obhajoval v jednom ze svých fejetonů pro regionální Deníky desolátní stav českých silnic jako "nejpevnější záruku bezpečnosti silničního provozu", protože lidé jezdí opatrně ve snaze nezničit si auto, patří očividně minulosti. Nepřiměřená rychlost je jednou z hlavních příčin nehodovosti. A pokud jde o ni, jsou v létě obzvlášť viditelní motorkáři. Na silných strojích letí krajinou, proplétají se mezi auty zleva zprava, ignorují plnou čáru, frajeří- a umírají: nejčastěji když jim je 25- až 34 let. Ale ani řidiči automobilů nezůstávají pozadu: jen v květnu překročili na kontrolních bodech v České republice rychlost víc než milionkrát.

Ministerstvo dopravy se inspirovalo ve Velké Británii a chce řidiče od rychlé jízdy odstrašit sérií drastických televizních spotů. Nebudou v nich ale žádné záběry z policejních záznamů s opravdovými oběťmi: bude to "jenom jako", ujišťují úředníci, aby předešli námitkám, že porušují ochranu osobních údajů. To, co nás na televizních obrazovkách na podzim čeká, budou tedy hektolitry filmové krve jako v akčních filmech. V profesionálním provedení PR agentury a za 150 milionů.

Policisté v okresech, konfrontovaní se smrtelnými nehodami na silnicích, ale tak dlouho čekat nemohou: motorkářská sezóna je v plném proudu a je třeba něco dělat tady a teď. V Jablonci nad Nisou se tedy také inspirovali: ovšem nikoli v cizině, ale u kolegů z Uherského Hradiště. A zkusili si vyrobit "odstrašující spot" sami. Jmenuje se "Poslední jízda" a je k vidění například na webu Jabloneckého deníku. Není na něm příliš krve ani zohavených mrtvol. Zato převažují všem obyvatelům regionu důvěrně známé úseky silnic.

Tentokrát ale s roztříštěnými motorkami po autentických nehodách. K videu ovšem přibyla na Jablonecku, kde jen za první pololetí tohoto roku zemřeli dva motorkáři a pět se jich těžce zranilo, také opatření v podobě lepšího silničního značení a důslednějších policejních kontrol. Videospot "Poslední jízda" zcela určitě nestál miliony. Šanci zapůsobit na domácí publikum má ale nejspíš větší než anonymní profihorory ministerstva dopravy.

Úplně nejlepší by ovšem bylo vrátit čas zpět do roku 2006, kdy byl zaveden přísný bodový systém a policie jasně signalizovala, že hodlá na jeho dodržování dohlížet. Tenkrát to pár měsíců vypadalo, že se život na českých silnicích zcivilizuje. Jakmile se ale k hospodským debatám přidala automobilová lobby a spolu s ní poslanci v parlamentu, morálka na českých silnicích se rázem rozvolnila. Kdo jezdí rychle a kašle na předpisy, platí za frajera- tenhle trend je stále zřetelnější. Neodradí ani mastné pokuty. Hlasy odborníků, varující před nápady uzákonit 160 na dálnicích, protože jejich stav tomu neodpovídá a 40 procent českých řidičů nenajezdí ani 5000 kilometrů ročně, takže jsou naprosto nezkušení, dusí automobilová loby a její političtí spojenci. O reálnosti vládního cíle snížit počet mrtvých v silničním provozu do roku 2010 na polovinu tedy nezbývá než silně pochybovat. Tuhle šanci jsme zřejmě opravdu propásli před dvěma roky.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio