Česká diplomacie často jen blokuje, ale vlastní řešení nemá, tvrdí bývalý diplomat Janyška

8. červenec 2019

Česko od července předsedá visegrádské čtyřce. Premiér Babiš ocenil výhody našeho členství ve skupině naposled, když se Praze společně s Varšavou a Budapeští s podporou Říma podařilo zablokovat cestu do vedení Evropské komise nizozemskému politikovi Fransi Timmermansovi. Mělo by Česko spoléhat na svazek V4, nebo by bylo lepší z této spolupráce vycouvat?

„Členství ve V4 nepřeceňuji... I já mám výhrady k postupům vládních stran v Polsku a Maďarsku... Ale rozhodně si nemyslím, že bychom měli odněkud vystupovat,“ uvedl v pořadu Pro a proti předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost, think-tanku hnutí ANO, a komentátor Lidových novin Jan Macháček.

Ten vidí smysl existence V4 především v oblasti kulturní. „Existuje Visegrádský fond, což je skvělá instituce, která financuje aktivity, které pomáhají přeshraničnímu dialogu a spolupráci.“

Frans Timmermans je socialista a špičkový kandidát socialistické frakce a Visegrád kritizuje systém špičkových kandidátů... Timmermans také řekl, že země, které odmítají povinné uprchlické kvóty, mají být vyloučeny ze Schengenu... Mám pochybnost, jestli se předsedou Evropské komise má stát člověk, který by někoho vylučoval ze Schengenu za cokoliv, zvlášť za uprchlické kvóty.
Jan Macháček

Komentátor věří, že má logiku, aby existoval spolek v rámci Evropské unie, ve kterém není Německo a Rakousko. „Definovat si ale znovu vlastní zájmy V4 potřebuje, protože svět se vyvíjí a Visegrád na ně musí reagovat.“

Babiš na summitu EU neobhajoval české zájmy, spíš dohodu s Macronem, myslí si analytik Eichler

Představitelé zemí Evropské unie na summitu v Bruselu

Tentokrát rozebereme spor mezi prezidentem, ČSSD a premiérem o ministra kultury. Zhodnotíme rozdělení nejdůležitějších funkcí v EU, které dohodli šéfové vlád v Bruselu. Pozvání do kulatého stolu Názorů a argumentů přijali sociolog Jan Hartl, zástupce ředitele Masarykovy demokratické akademie (blízké ČSSD) Patrik Eichler, výkonný ředitel think-tanku Evropského hodnoty Jakub Janda a novinář a bývalý vyslanec ve Francii Petr Janyška. 

„V Evropě se prostě jedná a dělají se kompromisy... Ale nejsem si jist, že i kdyby se podařilo, aby celý region postkomunistické Evropy měl post zastávaný třeba bývalým bulharským politikem, byla by to nějaká obrovská výhra pro Českou republiku,“ zapochyboval Jan Macháček.

Zablokování Timmermanse bylo fiasko

„Potřebujeme mít partnery v Evropě, ve světě… i dobré vztahy se sousedy... Takže členství ve V4 by mělo být pozitivní, ale není to tak jednoduché... Dnes značka Visegrád nebo střední Evropa nijak zvlášť nepřitahuje,“ konstatoval bývalý český diplomat a specialista na zahraniční politiku Petr Janyška.

Podle něj je na místě zvážit, co členství ve skupině Česku přináší. „Bylo by dobré, kdyby si i sama Visegrádská čtyřka definovala své další cíle a k čemu vlastně může být dobrá. My jsme dnes už renomovaný člen Evropské  unie.“

Krok českého premiéra nebyl šťastný… To nebyl tedy úspěch, ale fiasko. Kdybychom měli akceptovat, že hlavním cílem českého vystupování na evropském summitu Unie má být jen zablokovat Franse Timmermanse v čele Evropské komise, tak by to bylo strašně málo… Je nectností české diplomacie, že se v cizině rozhodneme, že něco budeme blokovat, řekneme že ne, a když se nás zeptají, co chceme, tak najednou nevíme, jak odpovědět.


Petr Janyška

Publicista vidí dvě roviny Visegrádu. „Jednak jsme součástí střední Evropy, nejsme tedy Východem... Spojuje nás také minulost Rakouska-Uherska... Na druhou stranu se ale musíme ptát, co má toto spojení dnes obnášet, kde je náš zájem a kde není.“

„Jet na summit jen s tím, že naším cílem je zablokovat jednoho politika, je strašně málo. Západní média psala, že střední Evropa má sílu na to věci zablokovat, ale nemá sílu na to něco vybudovat. A to je velmi důležité, protože to je nálepka, kterou bychom samozřejmě nechtěli mít,“ varoval Petr Janyška.

autoři: Veronika Sedláčková , oci

Související