Češi jedí málo ryb, trumfnou nás už i Slováci, tvrdí odborník

20. červen 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Rybaření, rybář (ilustrační foto)

„Češi jedí ryby málo, v sousedních zemích se rybího masa spotřebuje mnohem víc. I Slovensko je na prakticky dvojnásobku naší spotřeby. Německo, Rakousko jsou na tom ještě líp, protože v oficiálních číslech snědí zhruba 13 až 14 kilogramů ryb na hlavu a rok. Polsko je pak na tom podobně jako Německo,“ říká v pořadu Zaostřeno ředitel Ústavu akvakultury a ochrany vod Jihočeské univerzity Jan Kašpar. Je to paradox, protože Češi se rybníky a chovem ryb právem rádi chlubí.

„České rybníkářství je přitom v rámci Evropy pořád největší z těch sladkovodních. A historie rybníkářství, ta je u nás hmatatelná a stále funkční,“ vysvětluje Richard Lhotský z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR.

Proč? To už si poslechněte v pořadu Zaostřeno Víta Pohanky.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio