Červený očkovací certifikát v aplikaci Tečka? I tak jej využijete hned ve třech případech

14. únor 2022

Pokud od základního očkování proti covidu-19 uplynulo devět měsíců, je certifikát neplatný. Původně se tak mělo stát až v úterý 15. února, vláda ale omezení platnosti testu zavedla už o pět dní dřív. To proto, aby se sladilo evropské i české právo. Na základě doporučení odborníků zkrátila Evropská unie od 1. února platnost certifikátů po základním očkování na devět měsíců. 

Nejvyšší správní soud ale dospěl k závěru, že předkládání certifikátů například v restauraci nebo u kadeřníka nemá právní oporu, takže už od 10. února certifikáty nutné nejsou.

Čtěte také

V tuto chvíli tak aplikaci Tečka využijete ve třech případech – jednak pro cesty do zahraničí, kde je platný digitální covid pass nutností, pak při návštěvě domovů pro seniory nebo jiných zdravotních a sociálních zařízení.

Třetí věc se týká pouze očkovacích certifikátů, protože díky nim máte stále nárok na pět PCR testů měsíčně zdarma. Výhoda je určena dětem, lidem s kontraindikacemi na vakcíny a všem, kteří mají platné očkování, buď maximálně tři čtvrtě roku od druhé dávky, nebo mají za sebou přeočkování, přičemž tato podmínka platí od úterý.

Platnost certifikátů 270 dní

Jak je to s platností certifikátů? Není podstatný kalendářní měsíc, ale počet dnů, takže třeba v pondělí končí platnost očkovacího certifikátu lidem, kteří byli na druhé dávce 20. května, a nikoli 14., jak by se mohlo zdát. Podle Lukáše Trnky z Národní agentury pro informační a komunikační technologie je platnost certifikátů po základním očkování 270 dní.

Čtěte také

Všechny neplatné certifikáty zůstávají v Informačním systému infekčních nemocí a uvidíme je i v aplikaci Tečka. Jen nebudou zelené, ale zčervenají, aby bylo na první pohled jasné, že už neplatí. Prodloužení platnosti očkovacího certifikátu je jednoduché – stačí zajít na posilovací dávku, přičemž nově vygenerovaný certifikát zatím nemá časové omezení.

Pokud se ale přesto chystáte na přeočkování a už vám certifikát v Tečce zčervenal, neznamená to, že se na nás pohlíží jako na člověka neočkovaného, protože tolik, kolik covidových vakcín jste dostali, tolik máte dávek, bez ohledu na dobu mezi nimi.

U dvoudávkových vakcín Astra Zeneca, Pfizer a Moderna je na posilovací dávku možné jít nejdříve po pěti měsících od ukončeného základního očkování, zatímco u jednodávkové vakcíny Johnson je to doporučeno už po dvou měsících, přičemž k přeočkování se využívají pouze vakcíny Pfizer a Moderna. 

Poslechněte si Koronafokus s Evou Kézrovou. Pokud máte nějaký dotaz ke koronaviru, můžete napsat na naši adresu covid@rozhlas.cz.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související