Čepro

24. listopad 2004

Čepro, jeden z nejvýznamnějších českých průmyslových podniků s loňským výnosem šestadvaceti miliard, čelí rafinovanému pokusu svých bývalých zaměstnanců vyvézt z této státní firmy pohonné hmoty, respektive peníze. Vzhledem k tomu, že se úhrnem jedná bratru o pět miliard korun, vyvolala značné pozdvižení informace, že Čepro nejprve v březnu prohrálo soud a pak na ně byla v listopadu nařízena exekuce, aniž by o tom žalovaná strana vůbec věděla.

Renomovaný advokát zastupující údajné věřitele nabídl vysvětlení, že nezájem Čepra o soudní líčení má na svědomí špatná organizace, respektive nepořádek. Advokát samozřejmě nemusel tušit, že by někteří zaměstnanci Čepra, spolčení s jeho klienty, mohli soudní obsílky krást z podatelny. Napadlo to ovšem policii a ta se naštěstí (tedy z pohledu občanů, daňových poplatníků) dostavila do Čepra dvě hodiny před exekutorem, který se chystal zabavit hotovost. Mimochodem zrovna když na účtech byly dvě miliardy určené na zaplacení zálohy daní. Včera soud exekuci zrušil. Ukázalo se, že Čepro nemá v dokladech takový nepořádek, aby neumělo prokázat, že pohonnné hmoty, kterých se dožaduje žalující strana, již byly vydány.

Jak roste naděje, že ze státní kasy nebudou vykradeny další miliardy, bezpochyby současně roste i smutek spekulantů. Pokud jde o respektovaného advokáta, který jim pomáhal s vymáháním fiktivní pohledávky, bude se nejspíše muset smířit se ztrátou cílové odměny, nicméně pokud je chytrý, vyinkasoval alespoň zálohu. Jako občan pak s námi tento advokát nepochybně sdílí radost, že se v Čepru našly doklady, které znemožnily úspěch organizovaného zločinu. Koneckonců se daří zachránit naše společné peníze, tedy i peníze dotyčného občana advokáta.

autor: iho
Spustit audio