Čeká české stavební firmy vzestup? Krotil bych optimismus, říká prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví

24. listopad 2014

České stavební firmy nabírají druhý dech, a po nedávné ekonomické krizi a propouštění plánují nábor nových zaměstnanců. Vyplývá to z kvartální analýzy českého stavebnictví společností CEEC Research a KPMG.

Jednou hlavních příčin změn k lepšímu jsou veřejné zakázky, vysvětlil v Ranním Plusu ředitel společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

„Růst podporují hlavně státní zakázky, kterých je až o 20 % více. I v příštích letech se počítá, že stát bude tahounem celého sektoru,“ dodal.

Jen u firem s více než 50 zaměstnanci je zásobník práce, který mají nasmlouván, aktuálně 180 miliard. „To je o 24 % více než v minulém roce, a znamená to, že už teď mají stavební firmy práce víc.“

„Rizikem rezortu nadále zůstávají špatně zpracovaná výběrová řízení, která se někdy táhnou i řadu let. Nemuselo by se podařit je vysoutežit,“ varoval Jiří Vacek.

Maytáš: Vzhůru k hladině máme ještě hodně daleko

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš by podle vlastních slov krotil optimismus: „Nemysleme si, že letošní rok je rokem zvratů, jen se zastaví propad v příštím roce.“

Matyáš každopádně pochybuje, že by stavební firmy již začaly hledat nové zaměstnance.

„Obor zaznamenal v minulém roce propad 8,3 %. Když ještě vezmeme v úvahu propad celého odvětví od roku 2008 o 26 %, tak vidíme, že k vzhůru k hladině máme ještě hodně daleko,“ připomněl prezident.

Problémů, které mohou nadějný růst zpomalit, je podle Matyáše dost: „U veřejných zakázek je dominantní infrastruktura, tam je stav naprosto tristní, kdy stát roky není schopen vyčerpat zdroje ze státního rozpočtu.“

Také legislativní problémy ve vyvlastňovacím i stavebním zákoně jsou nezanedbatelné, tvrdí prezident.

„Slibovaný nárůst 8 % z analýzy znamená téměř 30 tisících nových pracovních míst, to jsme měli jen v období konjunktury. Proto bych nechtěl vysílat takové signály, přijde mi to nezodpovědné,“ reagoval na příznivé předpovědi vývoje odvětví stavebnictví Václav Matyáš.

autoři: oci , bum
Spustit audio