Časopis Nature s brněnskou obálkou

12. červen 2009

Fotografie na titulní stránce prestižního vědeckého časopisu Nature vznikla matematickým zpracováním několika desítek obrazů pořízených během loňského úplného zatmění Slunce v Mongolsku. V současnosti neexistuje dokonalejší obraz sluneční koróny ve viditelné části spektra.

Tým pod vedením prof. Miloslava Druckmüllera z Ústavu matematiky Fakulty strojního inženýrství VUT v posledních letech zásadním způsobem zdokonalil matematické metody analýzy obrazů sluneční koróny. Nové metody umožňují studium sluneční koróny - horké plazmatické obálky Slunce s teplotou převyšující milion Kelvinů - na kvalitativně zcela nové úrovni.

Na obrazech je možné studovat velmi složité struktury plazmatu modelované silným magnetickým polem Slunce. Analýzou záření různých iontů železa lze pak získat velmi přesné informace o teplotě. Složité děje, které probíhají ve sluneční koróně, mají velký vliv na naši Zemi, a proto je jejich studiu v poslední době věnována velká pozornost.

Dále na našem webu:
- Vstupte! s prof. Miloslavem Druckmüllerem (ve zvuku i v obraze)
- NASA vybrala české foto za snímek dne
- Ruský Novosibirsk viděl úplné zatmění Slunce
- sekce Vesmír

autoři: Jiří Suchomel , tisková zpráva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.