Časopis Foreign Policy vysvětluje, proč se prezident Trump rozhodl zrušit setkání s Kim Čong-unem

25. květen 2018

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zrušit setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem je jen další vývoj rok trvajícího vztahu, který střídavě prochází etapami vřelého a chladného přístupu. Na svém serveru to píše časopis specializovaný na mezinárodní politiku Foreign Policy. Podle něj je potřeba zvážit šestici věcí týkajících se rozhodnutí šéfa americké administrativy.

Zaprvé, Donald Trump zrušil setkání po několika dnech vyostřené rétoriky mezi představiteli obou zemí. Předmětem sporu se stala otázka, jestli Severní Korea přistoupí na okamžité a úplné jaderné odzbrojení. A rovněž i výrok amerického viceprezidenta Mikea Pence, že jinak bude Pchjongjang následovat příklad Libye.

Kaddáfího mene tekel

Někdejší vůdce této severoafrické země Muammar Kaddáfí se v roce 2003 nechal přesvědčit bývalým šéfem Bílého domu Georgem W. Bushem, aby ukončil svůj poměrně omezený jaderný program. O osm let později nicméně Kaddáfího svrhli a zabili libyjští rebelové podporovaní Severoatlantickou aliancí. „To je varování pro Pchjongjang,“ konstatuje časopis.

Čekání na prosbu protistrany

Jak dodává, je potřeba rovněž zvážit, jestli rozhodnutí amerického prezidenta není jen bluf. Donald Trump totiž dlouhodobě touží po uspořádání summitu, aby tak vylepšil své renomé v oblasti zahraniční politiky.

Zrušením schůzky možná doufá, že jeho protějšek bude nakonec o mítink prosit a summit se pak odehraje za podmínek pro Washington příznivějších. Taková taktika může fungovat při obchodování s nemovitostmi, ale zatím se Donaldu Trumpovi nevyplatila v diplomacii.

Radost Japonska, smutek Jižní Koreji

Třetí zaznamenáníhodnou skutečností je rovněž fakt, že Trump své rozhodnutí se vší pravděpodobností nekoordinoval s americkými spojenci. Z nastalé situace tak může mít radost snad jen japonský premiér Šinzó Abe a také známý jestřáb, stávající bezpečností poradce amerického prezidenta John Bolton.

Kim Čong-un

Oba se snažili blížící se jednání zhatit, upozorňuje americký časopis. Naopak mezi poražené řadí především jihokorejského prezidenta Mun Če-ina, který pro konání summitu udělal v podstatě vše, co mohl.

Čína drží prst na tepu amerických sankcí

Čtvrtý aspekt se pak týká možných dalších sankcí. Již nyní Spojené státy vůči Pchjongjangu uplatňují tvrdé postihy, nabízí se ale otázka zavedení dalších a ještě přísnějších. Nicméně tak jako v minulosti, jejich úspěšnost by záležela na ochotě Číny se na sankcích vůči Severní Koreji opravdu podílet.

Foreign Policy se zamýšlí i nad dalšími možnými kroky americké administrativy. Donald Trump například může vyslat k novému jednání do Severní Koreje svého ministra zahraničí. Mike Pompeo byl za poslední dva měsíce v izolované diktatuře hned dvakrát.

Lišácký tah na média

Jeho případná třetí návštěva ale závisí především na reakci Kim Čong-una. A samotné setkání Trumpa s Kimem by se mohlo přeci jen uskutečnit i poměrně náhle a bez předchozího upozornění. Oba lídři by se tak vyhnuli obrovské pozornosti celého světa, která se setkáním zákonitě souvisí.

Šestou okolnost zrušeného summitu pojímá magazín s notným sarkasmem. Ptá se, co bude dál s pamětními mincemi, které už Bílý dům nechal vyhotovit. Jsou na nich vyražené hlavy Donalda Trumpa a Kim Čong-una a nápis „mírové rozhovory“.

Na paměť zpackaného summitu

Pokud se oba politici nakonec přeci jen setkají, mince dostanou členové obou delegací. Pokud ne, najdeme je v nabídce internetových obchodů, zamýšlí se Foreign Policy.

A mnohá americká média dnes upozorňují, že pamětní mince – nebo spíše medailony, protože nemají žádnou nominální hodnotu – jsou skutečně na prodej. Jak informuje například server zpravodajské stanice NBC News, internetový obchod se suvenýry z Bílého domu nabízí po zrušení summitu upomínkový předmět se slevou. Místo necelých 25 dolarů tak nově mohou zájemci medailon pořídit za cenu o pět dolarů nižší.

autor: thk
Spustit audio

Související