Bush a Kerry se střetli kvůli válce v Iráku

7. září 2004

Po skončení procesu oficiálních nominací obou prezidentských kandidátů na sjezdech republikánské a demokratické strany v červenci a v srpnu se nezdá už jejich souboj tak vyrovnaný, jako ještě na začátku léta. Časopis Time zveřejnil v pátek výsledky svého průzkumu veřejného mínění, v němž vede Bush před Kerrym o 11 procentních bodů a v sobotu otiskl prakticky totožný odhad další vlivný americký časopis Newsweek. Zdá se tedy, že stávající prezident má v této chvíli nezanedbatelný náskok, který - kdyby se mu ho podařilo udržet až do listopadu - by stačil k drtivému vítězství.

To ale není příliš pravděpodobné. Naopak, je skoro jisté, že se podpora americké veřejnosti oběma prezidentským kandidátům v příštích týdnech opět vyrovná a že budeme nakonec zase sledovat velmi těsné výsledky voleb.

Jisté je, že se senátor Kerry v posledních týdnech dopustil v kampani několika chyb a to zřejmě způsobilo momentální pokles jeho podpory u voličů. Na prvním místě to byl jeho nepříliš šikovný protiútok v negativní kampani, která se rozvířila okolo jeho účasti ve válce ve Vietnamu. Na rozdíl od Bushe Kerry ve Vietnamu přece skutečně bojoval, osobně tam nasazoval svůj život, i když se později stal odpůrcem tehdejší americké politiky a zapojoval se aktivně do protiválečného hnutí, stejně jako velmi mnoho jiných mladých Američanů. Bylo proto zbytečné "ohrazovat se" proti nařčení, která se o něm objevila v létě v médiích, že se snad ve Vietnamu nezachoval úplně nejlépe. To neměl John Kerry vůbec zapotřebí.

A celá jeho předvolební kampaň jakoby v posledních týdnech poněkud ochabla. Nevyjadřoval se dost jasně a razatně, aby na běžné voliče zapůsobil. A to by teď chtěl nejspíše změnit. Stojí za pozornost, že se o tom v těchto dnech radil dokonce i s bývalým demokratických prezidentem Billem Clintonem, který právě podstoupil úspěšně operaci srdce. Clinton mu prý telefonoval z nemocnice a hovořili spolu plných 90 minut o tom, jak by měl John Kerry svou kampaň nyní vylepšit.

Na místo Vietnamu mu Clinton doporučil mluvit o domácí politice a ekonomice, o potřebě vytváření nových pracovním míst a o reformě systému zdravotní péče. A jak se zdá, Kerry jeho rady hned uplatnil.

V pondělí napadl prezidenta Bushe za to, že během jeho vlády pracovních příležitostí spíše ubývá a že přibývají jen špatně placená zaměstnání.

Hlavní názorové střetnutí obou prezidentských kandidátů se ale znovu týkalo zahraniční politiky a zejména války v Iráku. Kerry prohlásil, že Bush si vybírá "špatně" a že vede Ameriku "špatným směrem": válka v Iráku je podle něj "špatná válka, na špatném místě a ve špatné době", jak uvedl doslova. Spojené státy nemají podle Kerryho zájem udržovat v Iráku vojenské základny a kdyby byl zvolen, jak řekl, americká vojska by z této země odvolal co nejdříve, nejpozději do konce svého prvního funkčního období.

Na to pak pochopitelně reagoval prezident Bush. Opakoval, že není moudré stanovit předem nějaké datum odchodu amerických vojsk z Iráku, protože teroristické skupiny by toho mohly využít a získat strategickou výhodu. Ale zdůraznil, že Američané z Iráku odejdou, jakmile splní úkol, který si předsevzali.

Bush dále obvinil Kerryho, že v této věci nestále mění názor, když před časem říkal, že s válkou v Iráku souhlasí a hlasoval pro ni a teď je najednou proti (tomu). "Bez ohledu na to, kolikrát si to senátor Kerry rozmyslí," prohlásil sebevědomě prezident Bush, "bylo to správné rozhodnutí pro Ameriku už tehdy a je to správné i nyní, kdy Saddám Husajn již není u moci".

Těžko říct, kdo z nich z této názorové přestřelky vyšel lépe, to ukáží teprve další průzkumy veřejného mínění. Úvodník britského deníku Financial Times však poukazuje na to, že John Kerry musí opravdu svou kampaň změnit, má-li znovu získat zracenou iniciativu. Lze očekávat, že vzájemné útoky obou amerických prezidentských kandidátů se budou v příštích týdnech stupňovat a Kerry by se měl podle deníku FT soustředit na prokazatelná fakta, jakým je zejména nevalný ekonomický vývoj za Bushovy vlády, rostoucí náklady zdravotní péče, úbytek prostředků ve státní pokladně a poměrně vysoká nezaměstnanost. Ačkoli Bush nyní vyhrál první bitvu prezidentské kampaně, Kerry by měl nyní ukázat, že tím jeho boj ani zdaleka nekončí, soudí FT.

autor: Jan Bednář
Spustit audio