Budou moct lidé bez domova dál provádět turisty? Když novela projde, bude to problém, říká Jurečková

7. srpen 2018

Chystaná novela živnostenského zákona možná zakáže lidem bez domova provádět turisty po Praze a dalších městech. Požadovala by totiž pro průvodce odborné vzdělání a živnostenské oprávnění. Díky projektu Pragulic mají ale lidé bez domova z provádění turistů příjem a šanci vrátit se zpět do života.

Novelu předložilo pražské zastupitelstvo a zakladatelka projektu Pragulic Tereza Jurečková se o ní podle svých slov dozvěděla od novinářů. Myslí si, že by měli být přizváni, aby mohli zasáhnout do procesu schvalování.

„Dva z našich průvodců by podmínky splňovali, až na to, že nemají živnostenské oprávnění, protože člověk bez domova ho z podstaty věci mít nemůže. Ostatní by zkoušky zřejmě nezvládli, nebyli by schopni za ně zaplatit a nemají ani jazykové znalosti, aby tím prošli. Museli bychom hledat kličky v zákoně, abychom mohli fungovat, nebo naši aktivitu ukončit,“ vysvětluje Jurečková.

Pragulic funguje jako sociální podnik, kde pracují lidé bez domova, kteří na základě smlouvy provádějí lidi po městě. Prohlídku spojují se svým životním příběhem a provazují ji s kulisami města.

Jurečková říká, že Pragulic je schopný fungovat i v rámci regulace, ale podle jejího názoru není nutná a označuje ji za „lobby jedné konkrétní strany, která v tuto chvíli nemá dostatek pracovních příležitostí“. O kterou stranu se jedná, neřekla. „Teď to vypadá tak, že když učitelka bude provázet svoji třídu po Praze, tak na ni tento zákon bude platit.“

Podle serveru Aktuálně.cz se předsedkyně kontrolního výboru pražského zastupitelstva a iniciátorka návrhu Jaroslava Janderová domnívá, že bezdomovci v práci průvodců nebudou muset končit. „Tematické prohlídky lidí bez domova by mohly být řešeny například ve spolupráci se sociálním odborem hlavního města Prahy,“ řekla.

To by byl pro Pragulic dobrý kompromis? „Úplně ne, protože nechápu, proč by s tím měl mít sociální odbor něco společného. Mají své práce dost a nevím, proč by se měli starat o regulaci cestovního ruchu,“ odpovídá Tereza Jurečková.

Setkává se s předsudky vůči lidem bez domova? A jak na ni působí silné příběhy lidí, které se snaží přesvědčit k práci pro Pragulic? Poslechněte si celé Interview Plus.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Související