BSE v USA

25. prosinec 2003

Spojené státy přijaly rozsáhlá bezpečnostní opatření ve snaze předejít teroristickým útokům, před kterými varovaly zpravodajské služby. Místo zprávy o unesených letadlech ovšem z Ameriky přišla informace o první krávě, u níž byla zjištěna nemoc BSE.

Americká ministryně zemědělství včera zdůraznila, že zjištění nemoci šílených krav nemá žádnou souvislost s terorismem. Podobné jsou ovšem důsledky. Chovatelům dobytka v USA hrozí miliardové ztráty a okamžitě po zveřejnění události zaznamenaly ztrátu akcie společnosti McDonald's, největšího řetězce rychlého občerstvení na světě. Na burze v Chicagu bylo kvůli dramatickému poklesu cen pozastaveno obchodování s dobytkem. Dovoz hovězího z USA okamžitě zastavila řada států z Asie a Latinské Ameriky, ale i Austrálie a Rusko. Evropská unie sice žádné restrikce nepředpokládá, důvodem je ale to, že je zavedla již před čtyřmi lety, kdy dospěla k názoru, že Spojené státy jsou z hlediska šíření BSE rizikovou zemí.

Santa Claus zkrátka letos přinesl Američanům pořádnou mrzutost. Ještě horší nadělení ovšem čeká americké krávy. Scénář řešení, který dobře známe i u nás, spočívá v tom, že vrstevnice nemocného kusu budou utraceny. Stále častěji se ovšem ozývají pochybnosti, zda by místo vybíjení stád nebylo rozumnější změnit způsob, jakým člověk zvířata chová. Není úplně přesné říct, že krávy trpí nemocí, která možná ohrožuje člověka. Přesnější je říct, že takovou nemocí zřejmě trpí kvůli snaze člověka chovat je co nejefektivněji, neutratit zbytečně ani dolar, respektive ani euro. To ovšem, zdá se, není ani levné, ani zdravé a v konečném důsledku to není ani nic pěkného na pohled.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.