Biomimetika - vědci studují patenty matky Přírody

15. červen 2006

Podle častého tvrzení je mnoho technických řešení odpozorováno od přírody. Britští vědci z University of Bath jsou však opačného názoru. Zjistili, že většina technologií je od postupů používaných živými organismy odlišná. K naší škodě, protože pozornější kopírování patentů matky Přírody by nám mohlo ušetřit mnoho energie i dalších zdrojů.

"Kladivo, které používají lidé, má velmi těžkou hlavu, takže se špatně přepravuje a k jeho zdvihu je potřeba velké množství energie," konstatuje profesor Julian Vincent z University of Bath. "Naproti tomu kladivem je třeba i hlava datla - která ovšem představuje úplně opačný konstrukční přístup: je velmi lehká a potřebného efektu dosahuje velkou rychlostí kmitů. Má to své výhody v tom, že datlovo kladivo se snadno přepravuje (létat se skutečným kladivem by asi moc nešlo) a při stejném účinku se spotřebuje méně energie."

Datel a kladivo jsou jen jedním z mnoha příkladů, na kterém vědci z University od Bath dokazují, že by se konstruktérům důkladnější opisování od přírody velmi vyplatilo. Podle nich jsou lidské technologie s přírodními řešeními obdobných technických problémů shodné jen asi z 12 procent, zbytek inženýrských postupů - tedy naprostá většina - je zcela originálních.

Logo

"Suchý zip představuje jeden z mála případů technologie odkoukané od přírody," tvrdí Julian Vincent. "Přitom evoluce měla na vymýšlení a testování nejrůznějších řešení nesrovnatelně víc času i prostředků než naše konstrukční kanceláře. Bylo by škoda toto know-how nevyužít - tím spíš, že není chráněno žádnými patentovými právy."

Na Universtiy of Bath proto vzniklo Centrum biomimetiky a přírodních technologií, jehož úkolem je vyhledávat problémy, u nichž by kopírování přírody mohlo přinést výrazný efekt. V současnosti zde například pracují na vylepšování nástrojů pro endoskopické operace podle vzoru kladélek hmyzu. Například určitý druh vos klade svá vajíčka hluboko do těla housenky tak, aby oběť sice ochrnula, ale zůstala naživu a sloužila jejím larvám jako trvalá zásoba nekazící se potravy. Zaměření kladélka proto musí být velmi přesné - a chirurg při laparoskopické operaci vlastně řeší dost podobný problém.

Julian Vincent, který je ředitelem tohoto centra, soudí, že v budoucnosti biomimetika musí hrát významnější úlohu při rozvoji technologií, než tomu bylo dosud.

Logo

"Řešení vyvinutá přírodou se vyznačují neuvěřitelnou efektivností a nízkými nároky na spotřebu energie. Stejné požadavky klade současná energetická a surovinová situace i na lidské stroje. Proč tedy pracně vymýšlet něco, co tady už miliony let skvěle funguje?"

autor: Petr Kos
Spustit audio