Bidenův příliš dlouhý týden. Schovává se a vede nejubožejší kampaň vůbec, míní komentátorka Fox News

1. listopad 2020

V úterý 3. listopadu se rozhodne o dalším směřování Spojených států. Jak trávili Joe Biden a Donald Trump závěr předvolební kampaně? A jak média hodnotí jejich šance těsně před jejich velkým dnem?

Konzervativní komentátorka a politická analytička Liz Peeková se situaci věnuje na serveru stanice Fox News. Jak píše, už brzy se uvidí, jestli se establishmentu podařilo porazit prezidenta, který se nebál dělat vlny, aby udělal Ameriku znovu skvělou. A ukáže se také, jestli poslední předvolební týden nebyl pro Joea Bidena příliš dlouhý.

Čtěte také

Bidenovou kampaní podle Peekové otřásla odhalení, která ukazují, že demokratický kandidát lhal. A to když tvrdil, že neví o pochybných obchodních aktivitách svého syna v Číně, Kazachstánu, na Ukrajině a dalších zemích. Biden by do nich prý mohl být dokonce sám zapletený.

I když Biden v průzkumech veřejného mínění nad Trumpem lehce vede, nemá zdaleka vyhráno. Konzervativní komentátorku to nepřekvapuje – podle jejího názoru totiž Biden vedl nejubožejší „nekampaň“ v historii. Odmítl prý i několik důležitých rozhovorů a místo toho se schovával.

Lidé z Bidenovy kampaně si podle všeho myslí, že mají vítězství v kapse. Jejich strategie je tak hlavně neriskovat. Znamená to, že sami nevěří, že by Biden zvládnul běžná setkání s reportéry, myslí si Peeková. Chtěli kampaň bez skandálů a doufali, že se z prezidentských voleb stane referendum o tom, jak Donald Trump zvládá pandemii covidu-19.

Trump křižuje zemi

Ve druhé prezidentské debatě Biden uklouzl, když na přímou otázku odpověděl, že chce uzavřít ropný průmysl. Později sice svůj výrok upravil a řekl, že nechce toto odvětví dotovat, podle mnohých analytiků si ale zřejmě opravdu uškodil. Jeho výrok se totiž dotýká například voličů v Texasu a Pensylvánii, což jsou při hlasování velmi důležité státy, připomíná Peeková.

Čtěte také

Také podle deníku Washington Post bylo Bidenovo vyjádření přesně ta chyba, na kterou Trump čekal, aby s její pomocí mohl lákat zatím nerozhodnuté voliče. Nicméně výrok demokratického kandidáta by nemusel být vnímán nutně negativně, protože Američané slyší na problematiku globálního oteplování. Mohou za to masivní požáry, hurikány, povodně i varování vědců, že pokud se nic nezmění, důsledky budou katastrofické a nevratné.

Ještě se ale vraťme k názoru Liz Peekové na webu Fox News. Komentátorka poukazuje na Bidenovu několikadenní odmlku před druhou a zároveň poslední televizní debatou. Byl to oddechový čas, který si podle ní prezidentský kandidát nemůže dovolit jen několik málo dní před volbami, kdy by se měl naopak aktivně snažit získat miliony nerozhodnutých voličů.

V pohledu komentáře se Biden obecně na veřejnosti ukazuje méně, a to prý zřejmě kvůli zmíněnému údajnému skandálu kolem podnikání svého syna. Naopak Donald Trump křižuje zemi a připomíná voličům, jak dobře si Spojné státy vedly před příchodem pandemie. Slibuje, že když dostane šanci, znovu dosáhne rekordně nízké nezaměstnanosti a růstu mezd, dodává Liz Peeková pro stanici Fox News.

Pohled z druhého tábora

Novináři serveru Politico vidí v přístupu kandidátů k závěru předvolební kampaně něco jiného. Podle portálu jde nyní pro Donalda Trumpa o nepříjemnou výměnu rolí. Zatímco prezident doufá, že se mu vyplatí pořádat velká shromáždění po celé zemi, Joe Biden se účastní čím dál tím menších akcí a dokonce už upírá svou pozornost k vládnutí.

Čtěte také

Osud Trumpově kampani nepřeje. Počet nakažených covidem-19 roste v nejhorší možnou dobu a prezidentovi nepomáhá ani snaha pandemii zlehčovat. Tak trochu zapadlo i jmenování soudkyně Amy Coneyové Barettové do Nejvyššího soudu, což by za jiných okolností byl bezesporu velký triumf.

Stávající americký prezident vede podle serveru Politico frenetickou kampaň, která nepůsobí soustředěně, jak to obvykle v posledních dnech před volbami bývá. Místo toho Trump skáče z tématu na téma – od obvinění proti Bidenovu synovi, přes osočování „podvodných médií“, jak prezident říká, po obviňování Baracka Obamy a Hillary Clintonové, i když ani jeden z nich není jeho soupeřem v prezidentském klání.

Politico, na rozdíl od komentátorky Peekové, považuje letošní volby za referendum o Trumpově prezidentství. A covidová pandemie je jistě klíčové téma, před kterým se Trumpovi nepodaří utéct ani v posledních dnech kampaně. Není divu, když personální šéf Bílého domu Mark Meadows minulý víkend otevřeně řekl, že vláda nebude kontrolovat šíření nemoci.

Není rozhodnuto

Někdejší mluvčí předvolební kampaně Baracka Obamy Hari Sevugan má za to, že pro Trumpa je problematika pandemie velkou překážkou. A to obzvláště ve chvíli, kdy počty nakažených stále rostou. Biden se prý chová jako prezident, vede svou kampaň poklidně a snaží se tak mezi sebou a svým soupeřem vykreslit co největší kontrast. Podle Sevugana chtějí voliči vidět přesně tohle.

Čtěte také

Trumpova kampaň ale není mrtvá. Republikáni například dokázali zmenšit počáteční náskok demokratů v rámci předčasného hlasování na Floridě. Bidenova strana se také obává, že stávající prezident získá v závěrečné fázi voleb velké množství hlasů od bílých voličů z venkovských oblastí amerického Středozápadu, upozorňuje server Politico.

A také Liz Peeková pro Fox News podotýká, že i když má Biden nyní před svým soupeřem lehký náskok, rozhodnuto zdaleka není. Bylo to ostatně podobné i před čtyřmi lety, kdy se zdálo, že má demokratka Clintonová obrovskou výhodu. Snad všechny průzkumy veřejného mínění favorizovaly právě ji.

Výzkumníci to později připsali tzv. efektu plachého Trumpova voliče. Ukázalo se totiž, že řada jeho příznivců otevřeně nepřizná, že chce volit právě Trumpa. A podle některých analytiků je takových lidí dnes ještě víc než před čtyřmi lety, protože po čtyřech letech jeho vlády se tahle volba zdá být ještě víc kontroverzní než v roce 2016, uzavírá Peeková.

autoři: Tea Veseláková , ert
Spustit audio

Související