Bez televize

6. srpen 2003

Televizní kamery ani rozhlasové mikrofony nebudou zaznamenávat výpovědi svědků při soudním vyšetřování okolností smrti britského vědce Davida Kellyho. Londýnský soudce Brian Hutton tak rozhodl s ohledem na obavu pozůstalých, že by se osud jim blízkého člověka stal zábavou pro celý národ. Podle soudce je ohledně práva veřejnosti na informace dostatečné, že budou přítomni píšící novináři a přepisy jednání budou na internetu.

Britským televizím budou chybět obrázky a rádiím zvuk nikoli proto, že by si příbuzní Davida Kellyho nepřáli vědět, zda ho dohnala k sebevraždě indiskrece BBC anebo nátlak úřadů a politiků. Elektronickým médiím pozůstalí nedůvěřují kvůli zkušenosti, že ať už se média věnují čemukoli, výsledkem je s pravděpodobností blížící se jistotě zábava. Mediální byznys se řídí zásadou, že vysokou sledovanost, ze které plynou vysoké zisky z reklamy, lze spolehlivě docílit tím, že se informace nabízejí jako show. I tragédii mají média tendenci prodat jako atrakci a není náhodou, že i do kdysi seriózních médií stále více proniká bulvár.

Nelze-li na tomto trendu nic změnit, nezbývá než zavřít před kameramany dveře. Britové podezírají svého premiéra, že ve snaze získat podporu veřejného mínění pro účast v irácké válce přeháněl schopnost Saddáma Husajna užít zbraní hromadného ničení. Televize SKY, ITV či Channel Four už měly zřejmě představu, jak toto téma pojednat jako hon na celebritu, napínavý zábavný seriál s otevřeným koncem. Výpovědi lidí, kteří mluvili s Davidem Kellym, by se výnosně střídaly s reklamami na turistická letoviska a hygienické potřeby. A vědec, který neunesl tíhu konfliktu zájmů, když nechtěl poškodit vládu, ale ani nechtěl lhát, by se, drsně řečeno, musel obracet v hrobě.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.