Baterie v buněčné velikosti

26. srpen 2008

S konstrukcí miniaturní baterie inženýrům pomáhají viry. Mikrobaterie by mohly otevřít cestu zcela nové generaci elektronických zařízení.

Spolu s novou miniaturní elektronikou se musí také zmenšovat baterie, které ji napájejí. Vrcholu miniaturizace nyní zřejmě dosáhli inženýři z Massachusettského technologického institutu, kteří vytvářejí baterii, která je menší než běžná buňka našeho těla.

Stejně jako kterákoliv jiná baterie, se i tato "mikrobaterie" skládá ze tří základních součástí - katody, anody a elektrolytu. Dvě z těchto komponent už inženýři vyrobili a úspěšně otestovali.

Na miniaturní podložku z gumového materiálu nanesli litografickou metodou vzor z "puntíků" o průměru 4 až 8 mikrometrů. Na vrcholky těchto bodů přidali několik vrstev dvou typů polymerů, které fungují jako pevný elektrolyt. S výrobou druhé komponenty miniaturní baterie - anody - pomáhají inženýrům neobvyklí pomocníci. Jsou jimi geneticky modifikované viry, které vytvářejí kolonie na jednotlivých bodech. Ve svém obalu tyto viry nesou proteiny, které přitahují molekuly oxidu kobaltu. Ty se formují do ultratenkých drátků, které fungují jako anoda.

Pole elektrod mikrobaterií, každá z nich měří pouze 4 mikrometry.

Jak elektrolyt, tak anody jsou podle zprávy z MIT plně funkční a baterie v buněčné velikosti čeká už jen na vývoj katody.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.