Bangladéš na rozcestí: Vydá se směrem k demokracii, nebo půjde jinou cestou?

20. říjen 2024

Otevřená vrátka pro návrat islamistů, šance pro občanskou společnost i politická katastrofa pro sousední Indii. To všechno je revoluce, která letos v srpnu smetla 15 let trvající vládu bangladéšské premiérky Šajch Hasíny Vadžídové a její strany Awami League. Bangladéš měl přitom v posledních letech vysoký ekonomický růst, takže tzv. v HDP na hlavu prakticky dohnal sousední Indii.

Hasína Vadžídžová byla dřív ikonou demokratického hnutí, v posledních letech bylo ale její vládnutí už s rysy autoritářství. 76letou premiérku nakonec svrhly krvavé protesty, které si vyžádaly víc než 500 mrtvých.

Čtěte také

Protesty začaly v červnu požadavkem studentů na zrušení systému kvót, který přiděluje 30 procent pracovních míst ve státní správě příbuzným veteránů, kteří v roce 1971 vybojovali nezávislost země.

Protesty neutichly ani poté, co nejvyšší soud systém přidělování pracovních míst ve státní správě upravil a kvótu snížil z 30 na pět procent. Dvě procenta míst zároveň vyčlenil pro členy etnických menšin, transgenderové osoby a invalidy.

Jakým směrem se vydává osmá nejlidnatější země světa teď? To je otázka pro pořad Za obzorem Ondřeje Himmera.

Spustit audio

Související