Babišova politika vůči Evropské unii je nesrozumitelná a nekompetentní, kritizuje Niedermayer (TOP 09)

18. červenec 2019

Evropský parlament potvrdil v čele Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. Na řady nyní přichází výběr jednotlivých eurokomisařů – Česko ale zatím nikoho oficiálně nejmenovalo, přestože neoficiálně se mluví o tom, že by měla pokračovat současná komisařka Věra Jourová (ANO). Není to chyba?

„Nepůsobí to na mě úplně dobře. Ale hlavně celá politika vlády a pana premiéra k Evropské unii je mi naprosto nesrozumitelná, nepřináší dobré výsledky a označil bych ji za nekompetentní,“ kritizuje europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) a v této souvislosti naopak vyzdvihuje Slovensko.

Thomas Kulidakis: Česko má při nominaci eurokomisaře šanci zúročit své nevítězství

Ursula von der Leyenová

Těžko se hledá eurokomisař či eurokomisařka za Českou republiku, když není jisté, jestli vláda bude pokračovat nebo se rozpadne. Zatímco se místní politická scéna oddává orgiím surrealistického absurdního dramatu s příměsí dadaismu v kulisách kreativního výkladu ústavy, zbytek světa nečeká.

Pozastavuje se i nad spekulací, že premiér Andrej Babiš (ANO) chtěl na post nominovat některého svého konkurenta, podle zdrojů serveru Seznam Zprávy mělo jít o ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD), sociální demokraté ale nabídku odmítli.

„Kvůli finančním aférám našeho premiéra je prakticky vyloučeno, aby Česku bylo přiděleno některé z portfolií, o které bychom jinak měli zájem. Například kohezní politika ve chvíli, kdy je premiér vyšetřován pro zneužití kohezních fondů,“ dodává s tím, že větší šanci by měl případný kandidát bez vazeb na hnutí ANO.

Premiér se často profiluje jako velký Evropan, je součástí nejvíce prounijní frakce v europarlamentu. A pak ve volbách přijde se sloganem ochráníme Česko – zjevně proti Evropské unii.
Luděk Niedermayer

Negativní podíl prý měl český premiér i při jednání o předsedkyni Komise, v němž země našeho regionu „utrpěly nebývalý debakl“. „Babiš tvrdí, že zvítězil tím, že Frans Timmermans nebude šéfem Komise. On ale bude jasná dvojka v Komisi – jeho pozice možná dokonce posílí – a její předsedkyně ohledně budoucnosti Unie zastává úplně jiné názory než náš premiér,“ upozorňuje europoslanec zvolený za TOP 09 a STAN.

Času je dost

Proč Věra Jourová ještě nemá nominaci do Evropské komise, ví asi jen Andrej Babiš, podivuje se bruselský zpravodaj

Věra Jourová

Nová Evropská komise začíná nabývat obrysy, poslanci Evropského parlamentu mají zítra začít grilovat dotazy její navrženou šéfku Ursulu von der Leyenovou. Koho pošle do komise Česko, se ale ještě neví. Jaká je pravděpodobnost, že to bude dosavadní komisařka Věra Jourová? Proč premiér Andrej Babiš s nominací otálí? A můžou do debaty o tom, jaký post v komisi Česko dostane, promluvit jeho kauzy?

Naopak podle europoslance Ondřeje Kovaříka za hnutí ANO není chybou, že Česko stále nenominovalo svého kandidáta do Komise. „Nemám pocit, že by docházelo k nějakému výraznému prodlení,“ říká s odkazem na průběh vyjednávání před pěti lety, kdy byla Věra Jourová vládou nominována až 21. července.

„Nevidím ani jednoznačně přímou souvislost mezi včasnou nominací kandidáta na eurokomisaře a jeho šancí získat nějakou agendu, o kterou má zájem,“ podotýká Kovařík a zpochybňuje i vliv návrhů auditních zpráv Komise týkajících se možného střetu zájmů Andreje Babiše.

Česko má jasně definované priority a zájmy. Je schopné prosazovat věci, které mu leží na srdci, například reverse charge, prohlubování jednotného trhu a důraz na kohezní politiku.
Ondřej Kovařík

Kovařík navíc s odkazem na svůj rozhovor s pravděpodobnou budoucí místopředsedkyní Komise Margrethe Vestagerovou tvrdí, že o rozdělení agend v tuto chvíli zdaleka není rozhodnuto a jednání se teprve rozbíhají.

Česko prý má zájem o témata jednotného trhu, digitalizace nebo volný obchod, u nichž Kovařík nevidí souvislost s kauzami českého premiéra.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související