Babiš s nikým nevycházel a vládl esemeskami. Teď se koalice snaží průběžně domlouvat, chválí Marek Benda

12. leden 2022

Vláda Petra Fialy (ODS) předložila své programové prohlášení. Někteří členové opozice ale kritizují, že jde o soubor obecných frází bez konkrétnějších návrhů. „Je tam celá řada věcí, se kterými lze souhlasit, ale jinak je to hodně obecně pojaté. Pokud něco deklarujeme, měli bychom říct, jak to naplníme,“ tvrdí exministr průmyslu a také dopravy Karel Havlíček (ANO). Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda považuje programové prohlášení vlády naopak za až příliš konkrétní.

„Hlavně ale přichází nová vláda pětikoalice, která střídá zoufalou situaci vlády jednoho hnutí, dokonce jednoho muže,“ vyzdvihuje Benda a dodává:

„Andrej Babiš pořád řídil celou zemi pomocí esemesek, s žádným koaličním partnerem nevyšel. Teď přichází pět uskupení, každé mělo svůj program a pokouší se na něm průběžně domlouvat a komunikovat s partnery z tripartity a dalšími.“

Jak žít s covidem

Havlíček upozorňuje na odlišné vnímání takzvaného Green Dealu napříč pětikoalicí. „Také odbýt covid tím, že se s ním musíme naučit žít – to už víme. Ale občan by měl vědět, k čemu to vše míří. Další problém je energetika. Jak ji budeme řešit vůči živnostníkům a podnikům, o tom není ani zmínka,“ vyjmenovává místopředseda poslaneckého klubu ANO.

Odbýt covid tím, že se s ním musíme naučit žít – to už víme. Ale občan by měl vědět, k čemu to vše míří.
Karel Havlíček

Benda kontruje s tím, že předchozí vláda postupovala v boji s covidem často nekoordinovaně:

„Měli jsme nejdéle zavřené školy, hospodářství, největší hospodářské škody a počty mrtvých. Takže ať mi někdo zodpovědný za to neříká, že nejsme dost konkrétní. Vláda samozřejmě potřebné řekne v příslušných chvílích.“

Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu.

„Netvrdím, že jsme udělali vše dobře,“ uznává Havlíček. „Ale máme se bavit o programovém prohlášení a zatím tu jen slyším pláč nad tím, co mohlo být jinak. Nechť to tedy vláda změní, pokud se jim to nezdá.“

Kdo přidává úředníky

Vláda se zavázala zastavit nárůst státního dluhu, ukazuje Benda na jednu z priorit.

Čtěte také

„Předchozí vláda žila čtyři ruky v růstu, jenže zvyšovala schodek státního rozpočtu. My jasně říkáme kde šetřit. Stát se stal bumrblíčkem, na který teče peněz stále víc a víc. Za poslední čtyři roky přibylo deset procent státních zaměstnanců a nároky na mzdy zde stouply o 56 procent. To není normální,“ nastiňuje problém, který nová vláda zdědila po předchozím kabinetu. 

Máme snahu, aby sněmovna dělala méně věcí, nepotřebujeme tisíce zákonů.
Marek Benda

Havlíček v reakci na to říká, že idea nové vlády pětikoalice o úsporném státu je úsměvná. A kritizuje první kroky Fialovy vlády: 

„Chce ušetřit, ale první krok je přidat tři ministerstva a desítky úředníků. Jsou to jen desítky milionů, ale to je symbolika. To nikdo nemůže vnímat pozitivně.“

Čtěte také

Dodává, že rámcově lze v programovém prohlášení najít věci, s nimiž by mohl souhlasit. „A dovedu si představit, že se shodneme i v jiných náležitostech. Ale jsou věci, které se nám nelíbí a o tom má být diskuze,“ shrnuje Karel Havlíček (ANO).

Poslanec ODS zase doufá, že opoziční kritika programového prohlášení bude konkrétnější. „Máme snahu, aby sněmovna dělala méně věcí, nepotřebujeme tisíce zákonů. Uvidíme, jestli shoda s opozicí bude možná, moje snaha taková určitě bude,“ ujišťuje Marek Benda (ODS).

Co dalšího přináší programové prohlášení? Poslanců se ptá Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související