Babiš je podruhé premiérem. Načasování jmenování může být nátlakem na ČSSD, myslí si politolog

6. červen 2018

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu odpoledne předsedu hnutí ANO Andreje Babiše podruhé premiérem. Ten dostal druhý pokus na sestavení vlády. Ve studiu Českého rozhlasu Plus poslouchali jmenování komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman a politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické akademie blízké ČSSD.

Není druhé jmenování Andreje Babiše ještě před ukončením vnitrostranického referenda sociálních demokratů nátlakem na ČSSD? „Může být,“ odpovídá Jelínek. „To načasování je zvláštní, protože máme vládu v demisi, která vládne přes čtyři měsíce, a bylo by logické, kdyby prezident jmenoval novou vládu mnohem dřív než dnes. Ale také, když už čekal tak dlouho, tak mohl počkat do skončení sociálnědemokratického referenda.“

Dodává, že sice většina místních organizací už odvolila, ale vzkaz „Andrej Babiš bude premiérem s vámi i bez vás“ se dá podle Jelínka číst jednoznačně.

Vznik kabinetu by kromě vnitrostranického referenda ČSSD mohly podle komentátora Petra Hartmana ohrozit maximálně spory o obsazení jednotlivých ministerstev. „Třeba kdyby měl Andrej Babiš pocit, postavit se na stranu prezidenta a hájit jeho pohled na personální obsazení vlády proti ČSSD. To by mohlo vznik vlády ohrozit, ale pokud Babiš touží po tom, stát se premiérem ve vládě, která získá důvěru, tak si nedovedu představit, že by se takto asi nezachoval.“

Co by se stalo, kdyby prezident nesouhlasil s personálním obsazením vlády? „Převažující názor ústavních právníků je, že prezident musí vyhovět návrhu předsedy vlády na jmenování členů vlády. Případy, kdy by nemusel, se orientují na situace, kdy by jmenování kandidáty ministrem bylo protiprávní,“ odpovídá ústavní právník Jan Wintr.

autoři: Jan Burda , jpr
Spustit audio