Až válka skončí, jedním z nejvážnějších problémů bude pašování zbraní z Ukrajiny do světa, říká šéf BIS Koudelka

9. květen 2023

Bývalý prezident Miloš Zeman sedmkrát odmítl vládní návrh povýšit ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku do generálské hodnosti. Poprvé v květnu 2018 a naposledy loni. S Koudelkou se Český rozhlas sešel v jeho kanceláři pár hodin poté, co ho prezident republiky na brigádního generála povýšil.

Úkolem BIS v oblasti ochrany ústavnosti je sledovat jevy, které jsou protisystémové, to znamená, že přímo nebo ve svém důsledku ohrožují demokratické základy státu. Roste počet těchto jevů?

Čtěte také

V tuto chvíli vidíme, jak ruská propaganda využívá situace, ve které jsme. O ruských narativech, které jsou v této souvislosti používány, mluvíme často. Využívají energetické a ekonomické krize, strachu lidí z války. Ty narativy jsou jasné a slyšíme je už několik měsíců: Protiruské sankce dopadají spíše na ty, co je vyhlašují, než na Rusko. Bez Ruska nebudeme mít plyn ani ropu. Vlády západních zemí včetně ČR pomáhají spíše Ukrajincům než vlastním obyvatelům atd. To jsou ruské narativy, které jsou záměrně šířeny proto, aby rozbíjely společnost, aby do ní vnášely neklid. To podrývá nebo může podrývat demokratické základy země a musíme se tomu jako služba věnovat.

Jsou dezinformace velkým tématem pro informační službu?

Dezinformace  je lepší je nazývat nepřátelskou propagandou  jsou problém, který velmi vnímáme, protože jsou jedním z kanálů, kterými na nás zejména Rusové a Číňané působí, kterými se snaží ovlivnit naši společnost. A pakliže do té hry vstoupí i umělá inteligence, bude to ještě vážnější věc. To je jasné a je to téma, o kterém v poslední době mluvíme velmi intenzivně.

Před několika dny se na ruských sociálních sítích objevily záběry výbuchů v těsné blízkosti Kremlu a ruská strana přišla s vysvětlením, že na prezidenta Putina zaútočily ukrajinské drony, ale byly zneškodněny a každoroční přehlídka tím nebude nijak ohrožena. Přikláníte se spíš k tomu, že to byla informace, nebo dezinformace?

Čtěte také

Mám z tohoto pohledu velice málo informací, ale nemám nejmenší důvod nevěřit tomu, co řekl prezident Zelenskyj.

Jaké úkoly má BIS právě v souvislosti s agresí Ruska na Ukrajině?

My jsme služba kontrarozvědná, takže chráníme bezpečnost ČR uvnitř. Těch rizik, které v souvislosti s ruskou agresí jsou nebo mohou být a můžeme jim čelit, je mnoho. Zatím se většina z nich nenaplnila. Od začátku jsme mluvili o rizicích spojených s velkou migrační vlnou. Zvládli jsme ji jako ČR perfektně, zvládáme ji nadále a přímé ohrožení pro nás z toho problému nevzešlo. Mluvili jsme o rizicích nějakých subverzivních ruských akcí na území Evropy, tedy i ČR. Naštěstí k tomu ještě nedošlo a doufám, že k tomu také nedojde. Těch rizik je mnoho. Jiné formy ruské špionáže proti Evropě, proti ČR atd.

Jedním z nejvážnějších problémů, který zřejmě nastane, až válka skončí, bude pašování zbraní z Ukrajiny do Evropy a do celého světa. A to je riziko, kterému se dnes věnuje celá evropská zpravodajská komunita, to znamená i zpravodajská komunita nebo bezpečnostní komunita u nás – a snažíme se na to být připravení.

Čtěte také

V rozhovoru pro Respekt jste na tohle nebezpečí už upozorňoval. Proč se to dá vztahovat ke konci války, že s koncem války na Ukrajině začne intenzivnější pohyb těchto zbraní po Evropě, jejich pašování?

Protože pak už tam nebudou potřeba. A jsem přesvědčený – a nejenom já, ale celá evropská bezpečnostní komunita –, že bude snaha je pašovat dále do světa.

Narážíte i na to, že třeba ne všechny zbraně jdou kontrolovatelnými kanály na Ukrajinu?

To já nevím, ale když je někde válka, tak tam je určitě obrovský zmatek a pak se může ztratit leccos.

Jaké je generálskou hodnost konečně obdržet? Poslechněte si celý exkluzivní rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Jan Pokorný.

autor: Jan Pokorný
Spustit audio

Související