Automobilový odborník: Volkswagen bude muset řešit své problémy. Dříve nebo později

28. duben 2015

Ve vedení největší evropské automobilky Volkswagen došlo o víkendu k významné změně.

Ferdinand Piëch, vnuk Ferdinanda Porscheho, neustál vnitřní střet ve vedení firmy.

Nedávno v německém tisku naznačil, že ztratil důvěru v generálního ředitele Volkswagenu Martina Winterkorna – nakonec ale odchází on.

Na odchod předseda dozorčí rady německé automobilky reagovala v pondělí burza: ceny akcií Volksvagenu stouply o více než 5 %.

Investoři podle agentury Reuters doufají ve zvýšení zisků a zlepšení výsledků firmy na zahraničních trzích.

„Značka Volkswagen si z evropského hlediska vede poměrně dobře, ale z celosvětového, zejména s porovnáním s Toyotou, je její produktivita a ziskovost podstatně nižší. Dlouhodobě to bylo potřeba nějakým způsobem řešit. Problémy se tak jako tak budou muset řešit, dříve či později. A je otázka, jak se budou řešit, když ten, kdo je pojmenoval, musel odejít,“ říká šéfredaktor specializovaného serveru Autotablet.cz Vladimír Rybecký.


Dnes 78letý Ferdinand Piëch strávil ve vedoucích funkcích Volkswagenu víc než 20 let. Stál za řadou nákupů jiných značek a automobilových inovací. Má pověst paličatého, despotického muže s geniálními nápady.

Jak dodává, v Evropě konkurují Volkswagenu zejména Opel, který je součástí General Motors, a Ford. Volkswagenu se naprosto nedaří prosadit se ve Spojených státech.

Může se nějak situace v nejvyšším vedení VW dotknout automobilky Škoda?

„Jakékoli problémy ve vedení celého koncernu se budou týkat všech jednotlivých značek. Je otázkou, jak se to projeví. Jakákoliv i personální změna bude znamenat trošičku změnu strategie. Ale myslím si, že v krátkodobém pohledu to nebude taková záležitost, která by se měla v Mladé Boleslavi nějak zásadně projevit,“ odpovídá šéfredaktor.

autoři: mvo , bum
Spustit audio