Auto řízené myšlenkami

8. březen 2011

Skupina odborníků testuje BrainDriver, systém, který řídí auto a je napojen na mozkovou činnost řidiče.

Na veletrzích počítačové techniky se minulý rok objevilo několik počítačů, které je možné ovládat pomocí rozhraní mozek-stroj, tedy pouze pomocí mentálního úsilí. Vědci ze Svobodné berlínské univerzity v rámci projektu AutoNOMOS vyvinuli podobný systém, kterým je možné řídit auto.

Tento tým vědců už zkoušel i další zvláštní způsoby ovládání aut, např. pomocí přístroje iPad nebo pomocí systému senzorů, které sledují pohyby očí (tento systém se jmenuje EyeDriver). Skupina odborníků teď zahájila testy systému BrainDriver a jak už název napovídá, jde o systém napojený na mozkovou činnost řidiče.

<iframe title="YouTube video player" width="610" height="373" src="https://www.youtube.com/embed/iDV_62QoHjY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Hlavní komponentou systému je komplexní elektroencefalografický snímač, který těsně obepíná hlavu řidiče. Tento náhlavní snímač vyvinula americká firma Emotiv, jejíž hlavní doménou jsou podobné systémy, které slouží pro ovládání her. Náhlavní souprava obsahuje celkem 16 senzorů, elektrické signály z hlavy řidiče jsou dekódovány a vedeny k elektronickému ovládání speciálně upraveného vozidla. To dostalo hrdé pojmenování MadeInGermany. Řidič tímto způsobem ovládá motor, volant i brzdy. Naučit se auto řídit ale není vůbec snadné. Při opatrném tréninku se díky zpětné vazbě řidič učí se systémem „sžívat“. Při ovládání auta je zcela zásadní vědomé rozlišování mezi pojmy doleva a doprava v řidičově mozku, to samé platí pro zrychlování a zpomalování vozu.

Toto auto, v experimentech konkrétně model Volkswagen Passat Variant 3c, je možné řídit v různých módech. Jednodušším módem je poloautomatické řízení, kdy senzorový systém vozidla, tj. radary a lasery, sám detailně kontroluje polohu stroje na silnici a řidičovy pokyny jsou pouze rámcovým impulsem ke změně směru jízdy. Druhým módem je přímé ovládání auta pomocí mozku. Zkoušky tohoto ovládání auta se odehrávaly na letišti Tempelhof, aby zde bylo dost místa pro případné chyby.

Experimentální auto MadeInGermany na letišti Tempelhof

Systém BrainDriver je zatím jen koncepční model, na kterém se ověřují základní principy. Není a ještě dlouho nebude určen pro běžné použití.

<iframe title="YouTube video player" width="610" height="373" src="https://www.youtube.com/embed/Kyk1VLTSH_U" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.