Autismus opakem schizofrenie?

3. prosinec 2009

Autismus a schizofrenie mohou být podle nové studie dvě strany téže mince.

Schizofrenie je duševní choroba, která se projevuje úzkostí, halucinacemi a změněným vnímání reality. Autismus se naproti tomu projevuje narušením komunikace a sociálních interakcí. Jeho příčinu zatím přesně neznáme, ale už před jedním stoletím byl popsán jako jedna z forem schizofrenie. Také některé moderní studie naznačují, že obě nemoci představují opačné konce jednoho vývojového problému. Podle jiných jde o dvě nezávislé nemoci.

Evoluční biologové z kanadské Simon Fraser University shromáždili data o všech známých genetických odchylkách, které mohou provázet obě onemocnění. Výsledky jejich studie nepodporují hypotézu o tom, že autismus a schizofrenie jsou dvě nezávislé nemoci a naopak ukazují na jejich provázanost. Vědci zjistili, že v lidském genomu existují čtyři oblasti, které dramaticky ovlivňují riziko autismu a schizofrenie.

Pokud v nich dojde k duplikaci některých úseků DNA, zesiluje se růst určitých oblastí mozku a zvyšuje se riziko autismu. Opačná varianta, při které některé úseky DNA "vypadnou", má za následek redukci růstu mozku a sklon ke schizofrenii. Tyto závěry souhlasí s teorií, podle které mají autisté nadměrně vyvinuté části mozku, zatímco u schizofreniků jsou nedovyvinuté.

Zdroj: NewScientist, PNAS

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio