Austrálie, Indie a Japonsko posilují společnou bezpečnost

12. červenec 2015

Asi čtyři desítky vojáků z japonské armády se v severní Austrálii účastní cvičení Talisman Sabre, což by se dalo přeložit jako Šavle pro štěstí. Tyto manévry pořádají každé dva roky Spojené státy a Austrálie a letos se na nich poprvé podílí i Japonsko.

Deník Japan Times dodává, že je to projev utužování vztahů, které si vyžádala choulostivá bezpečnostní situace v Asii a Tichomoří.

Japonsko-australské vztahy, které se zlepšují už deset let, ještě posílily, když se v září roku 2013 stal australským premiérem Tony Abbott.

Loni bylo vyhlášeno vylepšené Zvláštní strategické partnerství pro 21. století, zástupci Japonska a Austrálie podepsali dohodu o hospodářské spolupráci a na japonském ministerstvu obrany byl ustaven úřad pro vojenskou kooperaci obou zemí.

Nejvýznamnější je japonsko-australská dohoda o převodu vojenské technologie a vybavení. Japonský premiér Šinzó Abe se snaží uvolnit pravidla pro vývoz vojenského zařízení a dohoda obou zemí umožňuje hlubší vzájemnou spolupráci, která by se mohla týkat plánované australské ponorky, což by mělo velký symbolický význam.

Čtěte také

Předseda australské vlády Tony Abbott označil Japonsko za nejlepšího přítele své země v Asii a za silného spojence, s nímž má Austrálie zvláštní vztah.

Představitelé Japonska hovoří o Austrálii méně okázale, ale v zásadě obdobně. Takové výroky vypovídají o značném sbližování a jsou svědectvím o váze, jakou vzájemným vztahům přikládá Canberra i Tokio.

Logo

Japonským spojencem v Asii a Tichomoří není jen Austrálie, ale i Indie. Podle dopisovatele deníku Japan Times to platí zejména od nástupu indického premiéra Nárendry Módího.

Čtěte také

Spojenectví dostává v poslední době novou vzpruhu v podobě osobních vztahů předsedů vlád, jejichž politický styl je dost podobný.

Oba jsou konzervativní nacionalisté, vládnou lidnatým demokraciím a dostali se k moci na základě slibů hospodářských reforem a závazku, že obnoví národní hrdost. Australský premiér si buduje osobní vztah s japonským i indickým protějškem.

Vlastnosti vůdčích politiků a jejich osobní vztahy jsou jistě velmi důležité, ale Austrálie, Japonsko a Indie mají také společné zájmy, hodnoty a obavy.

Tyto státy chtějí uchovat klidný a stabilní regionální řád, a současně se chtějí vyhnout dominanci Číny. Jejich společnými hodnotami jsou demokracie, svoboda a vláda práva.

Čtěte také

Společné obavy budí čínská velmoc, která rychle posiluje ozbrojené síly, porušuje mezinárodní právo a jeho pravidla a snaží se stále častěji průbojně a jednostranně měnit regionální status quo.

A tak přišel čas, aby Austrálie, Indie a Japonsko zjistily možnosti společného postupu v regionálních problémech. Minulý měsíc o tom jednala mezinárodní konference v indické metropoli Dillí, která proběhla na úrovni náměstků ministrů.

Austrálie by měla podle deníku Japan Times nyní usilovat o trojstrannou spolupráci s Japonskem a Indií ve vojenské a diplomatické oblasti.

Tento vývoj by mohl podpořit americkou přítomnost v Asii a Tichomoří a ukázat, že všechny tyto státy jsou odhodlány podporovat mezinárodní právo, globální normy a zavedený regionální řád.

Čtěte také

Austrálie, Indie a Japonsko mají řadu dobrých důvodů ke spolupráci v koalici podobně smýšlejících přímořských demokracií, která by vyvažovala vliv Číny, komplikovala její strategické plány a přiměla Peking, aby se choval jako odpovědný podílník na stabilním a otevřeném pořádku.

Tři státy, o nichž tu hovoříme, už měly společně se Spojenými státy Čtyřstranný bezpečnostní dialog, který se zhroutil roku 2008, když se v Austrálii ujala moci vláda Kevina Rudda, která se obávala, že spolupráce přímořských zemí vyvolá nevraživost v Pekingu.

ostnaty drat

Toto ustupování vyvolalo ostrou kritiku Tonyho Abbotta, který byl tehdy vůdcem opozice. Po změně vlády se debata o čtyřstranném bezpečnostním dialogu obnovila.

Indický premiér Módí o tom mluvil letos v lednu se svým australským kolegou Abbottem a americkým prezidentem Obamou.

Když japonský premiér Šinzó Abe obhajoval čtyřstranný bezpečnostní dialog, který se roku 2008 vytratil, nemohl se ubránit pocitu, že se posunula regionální strategická rovnováha a nedotáhla se dobrá věc.

Tento pocit ho přiměl, aby se při návratu do funkce v roce 2012 chopil pera a napsal text pod názvem Asijský bezpečnostní diamant, kde stála tato slova: „Představuji si strategii, kde Austrálie, Indie, Japonsko a americký stát Havaj tvoří diamant střežící námořní prostor, který se táhne od indického oceánu po západní Tichomoří.“ A tato vize zůstává cílem jeho premiérské funkce.

Schůzka zástupců Austrálie, Indie a Japonska, která proběhla minulý měsíc, byla podle deníku Japan Times krokem správným směrem.

Prohloubení vzájemné spolupráce ve společných vojenských cvičeních a dialogu poskytuje zdravý základ, na němž se může časem obnovit čtyřstranný bezpečnostní dialog.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio