Atentát na Draškoviče se opět nezdařil

11. prosinec 2000

Známý vůdce srbské opozice Vuk Draškovič čirou náhodou přežil další pokus o atentát a vyvázl jen s lehkým zraněním. K nejnovějšímu pokusu o atentát na něj došlo asi půl hodiny před půlnocí ze čtvrtka na pátek blízko černohorského letoviska Budva, na pobřeží Jaderského moře, kam Draškovič odjel z Bělehradu sám jen na dva dny, aby si odpočinul.

Dosud neznámí útočníci pronikli ve tmě na zahradu domu a vystřelili několik dávek ze samopalu otevřeným oknem do obývacího pokoje, kde se známý vůdce srbské opozice díval na televizi. "Dům byl posetý střelami," řekla zpravodaji agentury AP mluvčí Draškovičova opozičního hnutí Milena Popovičová, "jenom Bůh Vuka zachránil."

Draškovič byl po útoku atentátníků pouze lehce zraněn dvěma střelami na hlavě: jedna zasáhla ucho a druhá mu způsobila na levé straně hlavy drobné škrábnutí. Ještě v noci byl převezen na ošetření do nemocnice, kde ovšem strávil jen tři hodiny a když zatelefonoval své manželce do Bělehradu, aby ji informoval o tom, co se mu stalo, odebral se do úkrytu na neznámé místo.

Vuk Draškovič vyjadřoval v poslední době vícekrát obavy, že je mu usilováno o život. 3. října loňského roku jen náhodou přežil těžkou dopravní nehodu, která nebyla nikdy dostatečně vysvětlena a sám vždycky tvrdil, že šlo o atentát. Silniční nehodu tehdy způsobil nákladní automobil plně naložený pískem, jedoucí v protějším směru, jehož řidič náhle vybočil ze směru jízdy a naboural do dvou automobilů protijedoucí kolony Draškovičova Srbského hnutí obnovy. Při srážce zahynuli tři jeho straničtí kolegové a dokonce i Draškovičův švagr, ale sám Draškovič náhodou vyvázl jen s lehkým zraněním.

Je jistě podezřelé, že srbská policie dosud nezjistila ani řidiče, ani majitele onoho nákladního auta.

Pozorovatelé jugoslávské politické scény uvádějí, že osobní popularita Vuka Draškoviče i jeho Srbského hnutí obnovy v poslední době sice klesá - zřejmě vzhledem k jeho neschopnosti spojit se a efektivně spolupracovat s jinými opozičními skupinami, ale přesto bývá Vuk Draškovič i nadále považován za hlavního domácího oponenta Miloševičova režimu.

Na této jeho pověsti jako vůdce opozice nic nezměnila ani skutečnost, že předloni na podzim se s prezidentem Miloševičem na určitou dobu spojil a vstoupil do jeho vlády.

V poslední době naopak vícekrát obvinil srbské úřady z vytváření "státního teroru".

Poslední pokus o atentát na Vuka Draškoviče je jen dalším z řady záhadných atentátů na srbské oficiální činitele a členy podsvětí v Bělehradě, k nimž došlo v minulých měsících a kterým padli za obět různí bývalí blízcí spolupracovníci jugoslávského prezidenta Miloševiče, včetně například někdejšího ministra obrany Pavla Bulatoviče.

Vuk Draškovič v čele Srbského hnutí obnovy požaduje, aby prezident Miloševič co nejdříve odstoupil a pak aby byly vypsány nové a svobodné volby. Před měsícem ovšem jugoslávské úřady nechaly policejně obsadit nezávislou televizní stanici "Studio B", kterou jeho opoziční hnutí podporovalo a tak zastavily její vysílání.

Vuk Draškovič se pak dokonce vydal do Moskvy, kde se snažil přesvědčit ruské vedení, aby přestalo podporovat Miloševičův režim. Je tedy celkem jasné, kdo má zájem na jeho odstranění.

autor: Jan Bednář
Spustit audio