Apolena Rychlíková: Prague Pride se po covidové pauze vrátil v plné síle. Vzhledem k politickým snahám o omezování LGBT práv je to důležitý signál

16. srpen 2022

Podle hrubých odhadů prošlo sobotním průvodem Prague Pride na 60 tisíc lidí. Pestrobarevný pochod, skládající se z různých bloků, byl vyvrcholením celotýdenní akce, která se v Praze každoročně koná. V minulých letech bylo ale fungování Pride narušeno kvůli covidové pandemii a akce probíhaly velmi omezeně. Průvod měl tříletou pauzu.

Letos se však Prague Pride vrátil v plné síle a nabídl queer lidem v Česku nejen celou škálu programu, debatního, kulturního, zábavního, ale i tolik potřebné bezpečné zázemí a prostor.

Čtěte také

V době, kdy jsme celosvětově svědky útočení na práva LGBTQA lidí a kdy i v České republice rostou ultrakonzervativní snahy omezovat jejich práva či na queer lidi politicky útočit, je to důležitý signál.

Ačkoliv se nás celá řada politiků a političek neustále snaží přesvědčit, že práva LGBT lidí vlastně nikoho nezajímají, uchylují se – nejčastěji ti samí politici – k pokusům komplikovat queer lidem život. Naposledy jsme to mohli vidět u debat kolem manželství pro všechny. To sice dlouhodobě podporuje kolem 65 procent lidí, přesto se však konzervativní politici pokouší tuto instituci vyhradit pouze mužům a ženám.

Bezpečné místo

Čtěte také

Ve svých důvodových zprávách se opírali o dezinterpretované studie, jejichž závěry jsou přitom úplně jiné, než zpráva účelově uvádí. Proti této dezinformaci se – jak zjistil Deník N – ozvali i samotní jejich autoři a protestují proti tomuto způsobu nakládání s jejich pracemi.

Například psycholožka Patterson, která jako jedna z prvních na světě prolomila tabu, že vývoj dítěte negativně ovlivňuje, pokud jej vychovává stejnopohlavní pár, Deníku N přímo oznámila, že její práce neslouží jako opora pro diskriminaci. Jana Jochová, šéfka Aliance pro rodinu, jejíž organizace stojí v pozadí tolik kritizované důvodové zprávy, však nařčení z dezinterpretací odmítá. Tvrdí, že američtí vědci pouze neumí česky.

Připomeňme, že problematika manželství pro všechny není jedinou otázkou, která se k právům queer lidí váže. Bavit se samozřejmě máme i o adopcích dětí LGBT páry. A v ústraní by rozhodně neměly zůstat práva trans* lidí. Ti dle dnešní legislativy musí podstupovat sterilizaci, aby jim byla legislativně uznána změna pohlaví.

Čtěte také

Česko je mimochodem jednou z posledních zemí na světě, jež takto invazivní zásah do těla vyžaduje. A stejně jako u otázky manželství pro všechny se i z debat kolem genderových identit stala necitlivá, bulvární překřikovaná, v níž jsou trans* lidé zneužíváni coby hromosvody nepochopení a předsudků.

Zvláště pro mladé lidi, kteří si mohou procházet různými krizemi a hledají své místo ve společnosti, může být podobné vedení debaty náročné a zraňující. Jak v případě genderové identity, tak sexuální orientace je přijímající, chápavá a ohleduplná společnost výchozím bodem pro odbourávání strachu a pocitů stigmatizace. A i proto je Prague Pride na světě.

Apolena Rychlíková

Své bezpečné místo v něm totiž leckdy najdou ti, kteří třeba z různých důvodů nemohou přijít s coming outem před svými nejbližšími. V rodině, ve škole, mezi přáteli. Navzdory tomu, že debata o sexuální orientaci i genderu se už o velký kus posunula, je mezi námi takových lidí stále dost. Zaslouží si místo, kde se mohou cítit úplně normálně a spolu s ostatními vnímat atmosféru vzájemnosti a přijetí. Jeden takový týden, nebo průvod, pro ně leckdy může znamenat víc, než si sami dokážeme představit.

Autorka je komentátorka serveru A2larm

Spustit audio