Apolena Rychlíková: Když umře člověk při práci, musí se společnost ptát, co se stalo

21. prosinec 2018

Na debatě k filmu Hranice práce v Maďarsku jsme se Sašou Uhlovou měli plno. Jednou z hostů diskuze byla kromě místního novináře i vysoce postavená maďarská odborářka.

„Když při práci umře člověk, je naše odpovědnost, aby se to vyšetřilo. Musí na to tlačit média, musí to chtít politici, měl by na tom mít zájem každý z nás. Ale moc často se to neděje, přitom smrt při práci je strašná a trochu i neskutečná věc.“ Při těch slovech mě zamrazilo. Došlo mi totiž, že je to pravda.

Speciál: Důlní neštěstí na Karvinsku

Černá vlajka nad budovou dolu ČSM Stonava

Vyšetřování důlního neštěstí na Karvinsku může trvat i několik týdnů. Jak obtížné bude zjistit, co se přesně stalo? 

Letos v březnu zemřelo po výbuchu v chemičce v Kralupech nad Vltavou šest dělníků. Byli to převážně Rumuni. V létě se propadla dvě patra rekonstruovaného domu v centru Prahy a zavalila tři dělníky. A teď se stalo velké neštěstí v Karviné.

Výbuch metanu, jehož koncentrace byla údajně čtyřikrát větší, než je předepsané maximum, usmrtil v černouhelném dole ČSM ve Stonavě nejméně 13 lidí. Většina z nich byla z Polska, jeden je Čech. Další lidé skončili v nemocnici. Je to jedna z nejhorších událostí v důlním průmyslu od listopadu 1989 a vůbec nejhorší věc, která se tu od sametové revoluce odehrála cizincům pracujícím na našem území.

Události jako ta čtvrteční nám vždycky připomenou, že jsou stále takto riziková zaměstnání. Kutat se stovky metrů pod zem, do klaustrofobického prostoru. Jistota návratu prostě neexistuje.

Kde se stala chyba?

Když jsem zprávu slyšela, rozbušilo se mi lítostí a úzkostí srdce a vybavila jsem si nejsilnější scénu z televizní minisérie Dukla 61 od Davida Ondříčka. „Kaj su naši chlopi?“ volá v zoufalství Martha Issová, když její muž a syn nevyfárají z dolu zpátky na povrch.

Babiš chce stejné odškodnění pro Čechy i Poláky. Premiéři obou zemí navštívili místo důlní tragédie

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér Andrej Babiš považuje za spravedlivé, aby polští horníci, kteří ve čtvrtek zahynuli v dole ČSM na Karvinsku, byli odškodněni stejně jako zemřelý Čech. Premiér v pátek novinářům řekl, že vedení OKD, jehož součástí důl je, má nyní navrhnout způsob, jak rodinám horníků ztráty kompenzovat. Na místo neštěstí už ráno dorazil Babišův polský protějšek Mateusz Morawiecki, český premiér přijel kolem 11. hodiny dopoledne.

Umírání v práci je něco, co jsem vždycky vnímala jako nějak neadekvátní pro dnešní dobu. Jako něco ze starých románů, nebo z filmů. Ale ne, děje se to i dnes a bývá extrémně složité zjistit, v čem je základní problém, kdo za co nese odpovědnost.

Jestli se chyba stala důsledkem nedostatečného nebo úplně chybějícího proškolení bezpečnosti práce, snižováním standardů pro výkon práce, osobním pochybením pracujícího, nebo prostě neúměrným pracovním vytížením či obyčejnou náhodou.

Stejně jako vždycky je i dnes variant celá řada a nemá o nich smysl spekulovat, na to známe moc málo informací. Ale kdykoliv se nějaká podobná tragédie stane, měli bychom po jejích příčinách pátrat, vytrvale, dokud se nezjistí, co přesně se odehrálo a proč.

Apolena Rychlíková

Nejen kvůli tomu, abychom se takovým hrůzám byli v budoucnu schopni vyvarovat, ale i kvůli pozůstalým. Jsou to právě oni, kdo si vždy nejvíc zaslouží znát pravdu o důvodu náhlé smrti jejich blízkých. Teď ale nezbývá, než jim vyjádřit hlubokou a upřímnou soustrast.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.