Anvar Sadat, oběť pokusu o mír na Blízkém východě

7. říjen 2021

Nejen války plodí oběti. Své mrtvé může mít i mír. Důkazem je smrt egyptského prezidenta Anvara Sadata, zavražděného před čtyřiceti lety 6. října 1981. Příběh jednoho z řady pokusů o poklidné řešení vztahu Židů a Arabů připomene v pořadu Portréty historik Jan Adamec.

Připisovat jakékoliv hodnotící znaménko některé ze znesvářených stran na Blízkém východě je ošidné. Existence židovského státu je pro naprostou většinu jeho arabských sousedů natolik nepřijatelnou záležitostí, že formálně Izrael vůbec neuznaly.

Výjimky jako obvykle toto pravidlo potvrzují. K nim patří i Egypt, který navázal s Izraelem diplomatické styky v době, kdy byl v zemi na Nilu prezidentem právě Anvar Sadat.

Tento absolvent Vojenské akademie v Káhiře byl egyptským prezidentem v letech 1970 až 1981. Prezidentské křeslo převzal po „sjednotiteli Arabů“ Gamálu Násirovi.

V zemi tehdy dozníval šok z vojenské prohry s Izraelem v šestidenní válce z června 1967. Sadat po tajné dohodě se Sýrií napadl 6. října 1973 židovský stát a zprvu dosáhl četných úspěchů, nicméně Izrael nakonec vojensky zvítězil.

Sadat byl ale mimořádně schopný politik: nabídl izraelské pravicové vládě Menachema Begina počátkem listopadu 1977 obchod na principu „území za mír“.

Následovala historická návštěva Izraele a Sadatův projev 20. listopadu 1977 v parlamentu v Jeruzalémě, po kterém Begin návrhy dosud úhlavního nepřítele přijal. Izraelsko-egyptská dohoda, vypracovaná v USA v roce 1978, pootevřela dveře nadějím na možné trvalé mírové uspořádání v oblasti. Podepsána byla 26. března 1979.

Na jejím základě navázal Egypt diplomatické styky s Izraelem a ten mu na oplátku vrátil celý Sinajský poloostrov.

Včetně ropných polí, který zabral v roce 1967. Arabský svět dohodu odsoudil a Egypt byl exkomunikován z Ligy arabských států i dalších arabských organizací. Sadat a Begin za dohodu získali Nobelovu ceny za mír, pro Sadata to ale byla pověstná labutí píseň: v říjnu 1981 byl tehdy 62letý egyptský prezident zavražděn v přímém televizním přenosu během vojenské přehlídky skupinou muslimských fundamentalistů.

Mimochodem: Sadatovým vrahem byl poručík egyptské armády Chálid Islámbulí. Jeho bratr se stal poradcem Usámy bin Ládina.

autor: David Hertl
Spustit audio