Antisemitské výroky německého poslance Martina Hohmanna

4. listopad 2003

Mluvit o Židech nebo holocaustu je v dnešním Německu stále velmi ožehavé, v každém případě o poznání ožehavější, než v jiných evropských zemích. Na zvláště tenký led se potom vydává každý, kdo se odváží jakkoliv relativizovat - nebo dokonce zpochybňovat - bezpráví a teror, kterým byli Židé vystaveni během 20.století v celé Evropě. Každý takový pokus naráží na rozhořčené a často velmi emocionální reakce, které jsou u našich západních sousedů s ohledem na temnou kapitolu jejich dějin více než pochopitelné.

Těchto souvislostí si je téměř každý i jen průměrně vzdělaný Němec vědom zpravidla ještě před tím, než dosáhne plnoletosti. Je proto s podivem, že se na německé politické scéně přesto tu a tam objeví představitel některé z demokratických parlamentních stran, který udělá nebo pronese něco, co má jasně antisemitský podtext. Největší bouři nevole vzbudil v této souvislosti v posledních dnech poslanec za opoziční křesťansko-demokratickou unii Martin Hohmann.

Čeho tak provokativního se dopustil? Při projevu k výročí znovusjednocení Německa v Neuhofu u hessenského města Fuldy Hohmann mimo jiné uvedl, že za zločiny, k nimž došlo během komunistické revoluce v Rusku, byli zodpovědní především bolševici Židovského původu. "Židé byli ve velké míře zastoupeni jak ve vedení bolševiků, tak i v řadách vraždících čekistů. Proto lze zcela oprávněně také Židy označit jako národ viníků," cituje z projevu tohoto poslance CDU agentura DPA.

To, že podobná slova vyřkl právě Martin Hohmann, příliš nepřekvapuje. Tento politik se postaral o palcové titulky v novinách už svými dřívějšími výroky - například projevem na půdě Bundestagu, ve kterém odškodnění bývalým nuceně nasazeným za druhé světové války označil jako přehnané a jako "přílišné moralizování". Stejně tak vystupoval proti myšlence postavit v Berlíně památník obětem holocaustu.

Co ale překvapuje, je skutečnost, že Hohmannův projev v Německu vyvolal kontroverzní diskusi teprve měsíc poté, co byl přednesen. Tento poslanec přitom 3.října nemluvil v úzkém kruhu svých přátel, ale na veřejném shromáždění. Zůstává také otázkou, čeho přesně chtěl Hohmann svou řečí docílit. I kdyby se jednalo pouze o zveřejnění jeho soukromých názorů, musel si být vědom politických konsekvencí takového kroku. Snažil se zalíbit konzervativním voličům CDU? Tomu by odporovaly reakce vedoucích představitelů této strany v čele s Angelou Merkelovou, která Hohmannova slova již minulý pátek označila jako "zcela neakceptovatelná a neúnosná vyjádření, od kterých se CDU co nejdůrazněji distancuje." Stejně tak zmiňovaný projev odmítla spolková vláda. Ústřední rada Židů v Německu potom slovy svého prezidenta Paula Spiegela oznámila, že proti Hohmannovi zvažuje zahájit právní řízení, které by mělo prokázat, zda se tento politik nedopustil šíření rasové nesnášenlivosti. V řadách nejen vládních SPD a Zelených, ale dokonce také CDU se ozývaly hlasy, které Hohmanna vyzývaly k tomu, aby složil mandát.

K ničemu takovému ale zatím nedošlo. Martin Hohmann se o víkendu za své výroky omluvil. "Nebylo mým úmyslem popírat unikum holocaustu. Nebylo mým úmyslem označit Židy jako národ viníků. Pokud má slova vyvolala jiný dojem, velmi se za to omlouvám a lituji, jestli jsem se někoho dotkl," citovala Hohmanna německá média. Z rozhodnutí vedení své strany byl tento politik v pondělí zbaven své funkce v parlamentním výboru pro vnitro, kde měl na starosti zákon o odškodnění nuceně nasazených. Předsedkyně CDU Angela Merkelová poté zdůraznila, že pokud se Hohmann v budoucnosti ještě jednou dopustí něčeho podobného, bude vyloučen z poslanecké frakce své strany.

Neobvyklou dohru měl však kontroverzní projev německého poslance v úterý. Martina Hohmanna se totiž zastal velitel elitní zásahové jednotky KSK, brigádní generál Reinhard Günzel. V pochvalném osobním dopise, který Hohmann zveřejnil v německé televizní stanici ZDF, generál poslanci za jeho projev ze 3.října poděkoval. "Byla to výtečná řeč plná odvahy k pravdě a jasnosti, jakou je v naší zemi slyšet jen zřídka," napsal Günzel a poslance CDU ujistil, že svým projevem mluvil z duše většině Němců. Reakce generálových nadřízených byla v tomto případě bleskurychlá. Spolkový ministr obrany Peter Struck se podle agentury DPA o Günzelovi a Hohmannovi vyjádřil jako "o pomateném generálovi a pomateném poslanci" a generála okamžitě odvolal. Zároveň Struck požádal spolkového prezidenta Johannese Raua, aby Günzela poslal do předčasného důchodu.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio