Antisemitismus v Evropě sílí, méně se to týká pouze Česka, říká tajemník Federace židovských obcí

22. únor 2019

Antisemitismus je v Evropě opět na vzestupu. Podle informací francouzského ministerstva vnitra se počet protižidovských incidentů v zemi loni zvýšil o 74 %, v Německu pak meziročně přibylo trestných činů s antisemitským podtextem o 10 %.

„Naše alarmující situace se neustále zhoršuje. Ale týká se to především západní Evropy, i když na východ od nás k těm incidentům dochází zrovna tak. Méně se to týká pouze nás v České republice,“ říká Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí v ČR.

Nedávno jsem viděl obrázek z Ukrajiny, kde na Banderově třídě – což je samo o sobě trochu zvláštní – v obchodním domě lidé chodí kolem hákových křížů a nic to s nimi nedělá.
Tomáš Kraus

Jan Fingerland: Inovací prochází i antisemitismus

Židé s jarmulkami

Klíčem k pochopení antisemitismu není Semita, nýbrž antisemita.

Proč ale k nárůstu antisemitismu dochází zrovna teď? „To je otázka pro historiky nebo sociology. Můžeme se domnívat jen to, že dochází ke generační výměně. Je to už více než 70 let od těch hrozných událostí druhé světové války, které otřásly světovým veřejným míněním, ale dnešní druhá a třetí generace už tomu není přímo vystavena. Pamětníci odcházejí,“ zamýšlí se Kraus.

Dalším významným faktorem je izraelsko-palestinský konflikt, který se odráží i ve veřejném prostoru v arabských zemích. „Veřejnost je přesvědčována, že Izrael je největší nepřítel lidstva, a když tito lidé přicházejí do Evropy, tak nedělají velký rozdíl mezi Izraelem a Židy,“ dodává.

Kanárci v dole

Zbyněk Tarant z Katedy blízkovýchodních studií Západočeské univerzity v Plzni vysvětluje, že je třeba rozlišovat kritiku státu Izrael, antisionismus a antisemitismus: „Problém je, že se to často zaměňuje. A lidé, kteří zastávají myšlenkové vzorce identifikovatelné spíše jako antisemitismus, se domnívají, že jde pouze o kritiku státu Izrael.“

Eduard Stehlík: Antisemitismus sílí, když se hledá viník nebo je potřeba odvést pozornost

Žluté vesty a antisemitismus ve Francii

Antisemitismus je v Evropě opět na vzestupu. Ve Francii došlo podle médií meziročně dokonce až k 75procentnímu nárůstu počtu incidentů s antisemitským podtextem.

V řadě arabských zemí jsou například součástí školních osnov Protokoly sionských mudrců, tedy zfalšovaný dokument o údajném židovském plánu na ovládnutí světa. „A skrze to slovo sionský je vytvářen dojem, že by to mělo vysvětlovat i současnou politiku státu Izrael,“ popisuje.

Pokud jde o Evropu, krajně pravicový a levicový antisemitismus mají podle Taranta shodné kořeny a zdráhá se oba směry rozlišovat: „Sám autor slova socialismus Pierre Leroux měl genocidně antisemitské názory. Představa o židovském spiknutí se v různých formách objevovala v nacismu i ve stalinismu,“ připomíná.

Existují průzkumy dokonce i v České republice, že neonacisté čtou a na sociálních sítích sdílí velmi podobné zdroje jako komunisté.
Zbyněk Tarant

Tarant upozorňuje, že v současné Evropě jde o nebezpečný trend i s ohledem na to, že antisemitismus bývá projevem hlubších problémů ve společnosti. „Židé jsou často takovými kanárky v dole. Když se ve společnosti objeví nějaká jedovatá příměs, Židé jsou první, kdo to pocítí. A antisemitismus bohužel stále má genocidní potenciál,“ uzavírá.

Hosty speciálu byli:

Martin Balucha, redaktor Českého rozhlasu
Jan Jůn, spolupracovník Českého rozhlasu ve Velké Británii
Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí v ČR
Zbyněk Tarant, Katedra blízkovýchodních studií Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související