Antibiotikum získané od mravenců

31. březen 2009

Kolonie některých druhů mravenců by mohly být skutečný rájem pro odborníky, kteří hledají nové zdroje účinných antibiotik.

Před 50 miliony let objevili jihoameričtí mravenci rodu Atta a Acromyrmex zemědělství. Do svých hnízd si začali nosit ukousané kusy listů, které rozžvýkávají a na tomto substrátu pěstují houby, kterými se živí. Dřívější studie ukázaly, že při svém farmaření mravenci využívají antibiotika, která houbové zahrádky chrání před parazitickými houbami, mezi které patří například rod Escovopsis. Antibiotika produkují takzvané aktinobakterie (Actinobacteria), které mravenci nosí na povrchu svého těla.

Odborníci z Harvard Medical School v Bostonu nyní izolovali jeden typ antibiotika, využívaného mravenčími farmáři, a určili jeho chemický vzorec. Zjistili, že jde o zcela novou látku, která dostala jméno dentigerumycin. Ukázalo se, že zpomaluje růst kmenů kvasinek Candida albicans, které běžným antibiotikům odolávají. Kvasinkové infekce jsou přitom častou příčinou úmrtí pacientů, kteří mají v důsledku chemoterapie nebo onemocnění AIDS oslabený imunitní systém. Různé druhy mravenců pěstují různé druhy hub, které napadají specifické druhy škůdců. Vědci proto doufají, že po dentigerumycinu budou následovat objevy dalších nových antibiotik.

Nové antibiotikum popisuje článek v časopise Nature Chemical Biology.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio