Ani lockdown nezastavil šíření pohlavních nemocí. Syfilidou se nakazilo víc lidí než před pandemií

12. březen 2021

Sexuální zdraví Čechů se v době koronaviru zhoršilo. Nejvíce je to znát na syfilis. Zatímco v roce 2019 hlásila Národní referenční laboratoř pro diagnostiku syfilis 612 případů, v roce loňském to bylo o 42 procent více. Na vině je především nepoužívání bariérové ochrany. Nárůst nemoci odborníky překvapil. Předpokládali totiž, že zavedení restriktivních opatření, včetně omezení osobních kontaktů na minimum, přinese spíše pokles sexuálně přenosných chorob.

„Je to jeden z důkazů, že lockdown alespoň některé skupiny prakticky vůbec nevyužívají a že se i tato infekční nemoc stejně jako covid-19 přenáší dál,“ podotýká Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech v Praze.

Jednoznačný nárůst případů syfilis potvrzuje také Hana Zákoucká z Oddělení sexuálně přenosných nemocí Státního zdravotního ústavu v Praze. „Jde o data přímo z referenční laboratoře, která ještě nejsou očištěná od duplicit nebo jiných nejasností, ale nepochybně jde o navýšení veliké,“ podotýká.

Víc se šíří syfilis i kapavka

Syfilis je podle Zákoucké velmi dobrý monitor sexuálního zdraví. Odborníci umí velmi dobře odlišit čerstvé onemocnění, získané za posledního půl roku, od onemocnění, které trvá už dlouho. Tedy když se pacient nakazil v průběhu posledních desítek let a teprve teď se na něj náhodně přišlo.

Čtěte také

„Je zcela evidentní, že aktuálně vyrostly zejména počty čerstvých nákaz starých půl roku až rok,“ konstatuje lékařka.

Syfilis ale není jedinou sexuálně přenosnou nákazou, která se v poslední době více šíří. Nárůst zaznamenávají lékaři také u kapavky. „Lehká kapavka je z hlediska zdravotního bezpečnější než těžká angína nebo covid-19, i když bagatelizovat se to nedá, protože zanedbání léčby může mít následky v podobě neplodnosti u mužů i žen,“ upozorňuje prof. Petr Arenberger.

Řetězec šíření se mohl přerušit  

Ani prezident britské asociace pro sexuální zdraví John McSorley netušil, že se mýlí, když loni v květnu vyslovil myšlenku, že jedním z mála pozitivních přínosů lockdownu bude příležitost vypořádat se s šířením pohlavních chorob.

Čtěte také

Se stejným předpokladem přicházely tehdy i další autority, připomíná lékařka Hana Zákoucká.

„Někteří profesoři v celosvětovém kontextu uvažovali o tom, že by to byla skvělá příležitost pro to, aby se řetězec šíření sexuálně přenosných infekcí přerušil. Podmínkou by bylo, aby lidé udržovali sociální distanc a zároveň si došli na vyšetření v případě, že byl jejich sexuální život bohatší.“

Venerologičtí pacienti na kondom nemyslí

Typický venerologický pacient rád vyhledává nové kontakty. Toho, že by se mohl nakazit pohlavně přenosnou chorobu, se příliš neobává a strach nemá ani z HIV.

„Přednější je pro něj dobrodružství, a tak často nemyslí na bariérovou ochranu. A jedinou opravdu účinnou ochranou je v tomto případě kondom. Platí to pro všechny typy sexu, od běžného koitálního přes anální, který je velmi rizikový, až po orální v případě bakteriálních nákaz,“ shrnuje Zákoucká. 

Dobrou prevencí proti sexuálně přenosným nemocem je také zachovávání partnerské věrnosti.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.