Analytička Zlámalová: Babiš dokázal oslovit frustrované voliče i koupit si elity

21. říjen 2014

„Dobyli jsme Prahu," komentoval Andrej Babiš výsledky voleb. Čím tento politik okouzlil nejen pražské voliče, a jak dlouho si vystačí se sliby typu „prostě to zařídíme"?

„Zatímco Andrej Babiš je dobrý politik, paní Krnáčová je tragický politik, a bude to velmi rychle vidět,“ zhodnotila dvě vítězné tváře volební kampaně hnutí ANO analytička Echo24 Lenka Zlámalová.

Tím její výhrady nekončí: „Nevíte, co si ta osoba myslí. Dokonce ani nepochopila, kam směruje Babiš. Krnáčová nerozumí vůbec ničemu. Má jen velkou chuť dělat velkou kariéru, a vybrala si k tomu Babiše.“

Zlámalová: „Český volič je frustrovaný a ve společnosti vznikla hysterická atmosféra, které Babiš dokázal využít. Sám stylizuje ANO jako protestní hnutí, které vychází vstříc zájmům frustrovaných lidí, a je pro mě překvapivé, kolik hlasů získal v takzvaných elitách, což ukazuje na hlubší společenský problém a problém krize politických stran... Velkou část elit si bezpochyby kupuje.

Podle analytičky mají pravdu ti, kteří vidí ANO jako stranu jednoho muže. „Kdyby tady zítra Babiš nebyl, tak do měsíce je pryč celé hnutí ANO. Je to jednoznačně one man show.“

„Babiš je opravdu extrovert a měl pocit, že se mu nedostává společenské prestiže, to byl důvod proč do politiky šel,“ řekla novinářka.

Propojení současného ministra financí s komunistickou Státní bezpečností Zlámalová vnímá citlivě. „Výskyt estébáků a fízlů je kolem Babiše nadstandardní. On pochází z milieu, kde byl jejich výskyt velký. Velké části společnosti to nevadí, ale mě to zaráží.“

Když bývalý prezident Václav Klaus na adresu Andreje Babiše a hnutí ANO řekl, že nerozumí ani jim, ani jejich voličům, šéfredaktor Mladé Fronty DNES Jaroslav Plesl poukázal na zajímavou souvislost mezi těmito dvěma politiky.

Plesl: „Vidím velmi silnou paralelu mezi Andrejem Babišem a Václavem Klausem. To co předvádí Babiš v politice velmi připomíná tažení Klause na začátku 90. let, kdy mu spousta lidí věřila, že postaví zemi na nohy, což do velké míry také udělal. Václav Klaus tak trochu Babišovi závidí, že se teď nachází v té fázi, kterou má on už dávno za sebou.“

Problematická témata jako spolupráce se Státní bezpečností nebo jeho autoritářská role v hnutí ANO, nebyly zjevně voličům na překážku.

„Ze svazků StB, v nichž figuroval agent Bureš, nevyplývalo nic, co by bylo nějakým způsobem pohoršující,“ vysvětlil šéfredaktor. „A kdyby nestál v čele hnutí Babiš, jejich kandidátka by nikdy nemohla vyhrát.“

Spojení Andreje Babiše s Adrianou Krnáčovou nehodnotí: „Krnáčová je politik jako každý jiný. Vyhrála v Praze volby, takže asi tragickou postavou nebude. Kdyby byla tragickou postavou, nenasbíralo by ANO 22 %."

Vliv osobnosti je ale v případě šéfa hnutí ANO zásadní: „Babiš měl pocit odstrčeného dítěte, a částí jeho motivace je získání společenského statusu. Vždycky tam hraje roli ego,“ konstatoval Jaroslav Plesl.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio