Americké základny

5. květen 2003

Určitě je pouhou shodou okolností, že se u nás diskuse o zřízení amerických základen rozproudila zrovna v době, kdy v rámci oslav osvobození Plzně americkou armádou příznivci vojenské historie předvádějí vozidla - veterány upomínající ke druhé světové válce. Kdyby tenkrát Američané nezůstali v Plzni a osvobodili Prahu, třeba by pak Československo neskončilo v ruské sféře vlivu a místo ruských raket by u nás byly instalovány, podobně jako později v Německu, Perschingy.

Poválečné uspořádání Evropy si ovšem vítězné velmoci domluvily tak, že Američanům připadlo Německo a my jsme skončili na východě. Na tom se nic nezměnilo ani v roce šedesát osm, kdy Pražské jaro skončilo ruskou okupací. Američané vzali ruskou invazi, o které byli informováni předem, na vědomí. Když po roce osmdesát devět Rusové ztratili kontrolu nad východní Evropou a rozloučili jsme se s posledním vojákem okupační armády, orientovala se naše zahraniční politika směrem k NATO a Evropské unii. V NATO jsme a v unii bychom měli být do roka. Přesto máme zase problém. Američany dnes rozčiluje německý pacifismus, navíc, zdá se, soudí, že by jejich raketám prospělo, kdyby byly umístěny východněji.

Mít u nás americké základny by byl dobrý byznys, ale kdybychom na něj kývli, znechutili bychom Němce, kteří na americké vojenské přítomnosti vydělávali dosud. A Německo je náš největší obchodní partner. Politická reprezentace je v otázce americké vojenské přítomnosti v Česku zjevně rozpolcená. Správně politici učiní, když se na názor zeptají občanů. Stačí uvést výhody a nevýhody a my se rádi vyjádříme, zda u nás americké vojenské základny chceme, anebo ne. Rozhodovat o nás bez nás dnes není proč.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.