Americké vysoké školy budou pokutovat nenaočkované studenty, píše Politico

8. září 2021

Vysoké školy ve Spojených státech penalizují neočkované studenty, protože počet nakažených variantou delta narůstá. „Delta změnila hru a tak musíme odpovídajícím způsobem reagovat,” cituje Politico Anitu Barkinovou z pracovní skupiny Asociace pro zdraví na amerických univerzitách.

Po měsících přemlouvání a odměnách – od dárkových karet, lístky na zápasy až po bezplatné parkování – začínají vysoké školy neočkované studenty „trestat“. Po prázdninách se miliony z nich stěhují zpět do kampusu a univerzity striktně hlídají, jestli dostali vakcínu.

Čtěte také

Jedinou omluvou jsou zdravotní nebo náboženské důvody. Pokud nesplní žádost vedení školy, mohou dostat pokutu v přepočtu víc než 4 tisíc korun týdně a také přijít o další benefity, jakými jsou například internetové připojení nebo dostupnost ubytování na koleji. 

Tvrdý přístup by mohl podle Politica rozhodnout o tom, kdy odezní aktuální vlna nákazy a jestli přijde i nějaká další. Školy považují očkovací politiku za klíčovou součást amerického úsilí o zastavení pandemie. Instituce mají navíc jedinečnou pozici pro řešení nejméně očkovaných skupin, tedy mladých lidí.

Jakmile bude určité procento studentů očkováno, nejvyšší představitelé škol slíbili, že uvolní pravidla pro velká shromáždění. Mezitím nadále nabízí odměny v podobě ročního školného zdarma nebo hotovosti. V nabídce jsou desítky benefitů a univerzity doufají, že tím přimějí víc lidí k očkování.

„Je to jako házet špagety na zeď a sledovat, co se přilepí. Návratnost investice ale stojí za to“ říká k tomu pro Politico  děkanka studentů Stetsonské univerzity Lynn Schoenbergová.

Premier League řeší skandál

Kluby z nejvyšší anglické soutěže ve fotbale Premier League řeší chaos po mezinárodním střetnutí domácí Brazílie s Argentinou. Hosté přijeli do Sao Paula na duel jihoamerické kvalifikace mistrovství světa, v kádru ale figurovali i hráči z Anglie, kteří se podle brazilských regulí měli podrobit karanténě. Reakce z ostrovů nabízí deník Independent. 

Incident vyvrcholil nástupem tamních hygieniků, kteří zápas přerušili. Následně se vůbec nedohrál. Podle generálního ředitele britského klubu Aston Villa Christiana Purslowa panuje v Premier League nervozita.

Čtěte také

Právě klub z Birminghamu dal dvojici svých hráčů svolení, aby mohla s reprezentací odcestovat. Londýnský Tottenham oproti tomu fotbalistům reprezentovat neumožnil a dbal na pravidla samotné soutěže, která vycestování nedovolila.

Vracející se hráče ze země zařazené na červený seznam tak čeká kromě desetidenní karantény i pokuta. Stále ale není jasné, jakým nařízením by se hráči ale vlastně měli řídit. 

„Je v tom nepořádek," řekl Purslow BBC. „Je to velmi škodlivé pro sport. Udělali jsme vše, co bylo v našich silách, abychom s argentinskou asociací dosáhli přátelského a rozumného uspořádání, které umožní našim hráčům hrát velmi důležité zápasy. Nikdo nechce, aby se podobná věc opakovala. Zvlášť při maximálním vytížení fotbalistů,” komentuje šéf Aston Villy. 

Jihoamerické země jsou uprostřed kvalifikační kampaně na mistrovství světa, kterou narušila pandemie. Aby se vše dohnalo, hrají se v září a říjnu dokonce trojzápasy. Další mezinárodní přestávky, a s nimi možné komplikace, jsou naplánovány v listopadu, lednu a nakonec březnu.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Tomáš Fiala , lup
Spustit audio

Související