Alexandr Veliký v drahém kameni

16. září 2009

Vykopávky na izraelském pobřeží Středozemního moře přinesly neobvyklý nález - portrét Alexandra Velikého vyřezaný do malého drahokamu.

Izraelské archeologické naleziště Tel Dor leží na východním pobřeží Středozemního moře asi 30 km jižně od Haify a kdysi se tedy nalézalo na samé periferii helénského světa. Archeology z Univerzity v Haifě, kteří zde provádějí vykopávky, proto velmi překvapil objev drahokamu, do něhož neznámý umělec vyryl portrét Alexandra Velikého. Něco takového by se podle jejich slov dalo očekávat spíš v egyptské Alexandrii nebo syrské Seleukii.

Drahokam je dlouhý necelý centimetr a jeho tloušťka nepřesahuje 5 milimetrů, ale navzdory tomu velmi zřetelně zachycuje Alexandrovy rysy. Alexandr je zde zobrazený z profilu, na kterém vyniká silná brada, rovný nos a zvlněné vlasy přidržované zdobenou čelenkou. Alexandr byl podle archeologů jedním z prvních Řeků, kteří umělce systematicky pověřovali výrobou vlastních portrétů. U Alexandra šlo zřejmě o součást kultu osobnosti, který se časem změnil v propagandistický nástroj. Snad i proto v sobě portrét spojuje realistické prvky s ideálem helénské krásy a odznaky královské moci, jako je zdobený diadém.

Archeologické naleziště Tel Dor na východním pobřeží Středozemního moře
autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.