Alexandr Mitrofanov: Sobotka zlověstný cenzurní vypínač nenašel, protože neexistuje

27. leden 2017

Dnes navštívil premiér Bohuslav Sobotka ministerstvo vnitra. Hlavním cílem bylo vyjádření podpory Centru proti terorismu a hybridním hrozbám.

Podporu tento útvar potřeboval nikoli primárně proto, že se stal cílem útoků těch, kdo soucítí nebo spolupracují s částí protivníků centra, které má z definice demaskovat. Anebo výpadů lidí, kteří k věci mluvili, aniž věděli, oč běží. Centrum se stalo terčem opakovaných výstřelků prezidenta Miloše Zemana, který k němu na přelomu roku hovořil hodně a zaníceně.

Jakou hodnotu měla Zemanova vyjádření, nepřímo naznačil ministr vnitra Milan Chovanec. Rezolutně odmítl šíření mýtu, že by pracovníci centra neměli přístup k utajovaným skutečnostem. Není to pravda, podotkl. Tento nepravdivý mýtus ovšem nešířil štamgast v hospodě Na Růžku, nýbrž občan Miloš Zeman, toho času na Pražském hradě.

Sobotka sdělil, že centrum na vnitru nezůstane osamocené. Proti terorismu a snahám cizí moci prostřednictvím dezinformací rozkládat demokratický stát je třeba bojovat, řekl premiér. Podle něj činnost v tomto směru, která má podle auditu národní bezpečnosti schváleného vládou zahrnout celou státní správu, bude koordinovat skupina při Úřadu vlády.

Sobotka byl dotázán, zda by po Chovancově nedávném neúspěchu vysvětlit Zemanovi, že se ohledně poslání, metod práce a obsazení centra přinejmenším mýlí, nezkusil tuto misi on sám. Suše odpověděl, že pokud je mu známo, prezident je schopen získávat informace z veřejných zdrojů na internetu a že premiér tady není od toho, aby školil hlavu státu.

Sezení s rukama v klíně a napomáhání nepříteli

Po odmítnutí spolupodepsat Zemanovu provokativní nominaci Karla Srpa do Etické rady jde v krátké době o druhé Sobotkovo zřetelné gesto, že Zeman není ani nemůže být jeho politický nadřízený. Zároveň se spolu s Chovancem Zemanovi vysmáli, když opakovaně sdělovali, že přes veškerou snahu nedokázali najít na centru onen zlověstný vypínač, kterým budou tamní Belzebubové odpojovat internet, když se jim nebude něco líbit. Oba totiž dobře vědí, že tam nic takového není ani být nemůže.

Premiér Sobotka navštívil ministerstvo vnitra. Hlavním cílem bylo vyjádření podpory Centru proti terorismu a hybridním hrozbám

Premiérova návštěva na Centru proti terorismu a hybridním hrozbám je potvrzením, že útvar má do konce mandátu této vlády prostor pro příslušnou práci. Zajímají se o něj zástupci nejrůznějších států, kde dochází k zřizování obdobných center, protože vyhmátl nutnost obrany proti ohrožení v současných formách.

Úpornost jeho zatracovačů včetně prezidenta nebo ministra financí alias aspiranta na budoucího šéfa rodinné firmy s názvem Český stát zřejmě nepomine. Stejně jako aktivity z ciziny i z domova, kvůli kterým centrum vzniklo.

To se ale dalo očekávat. I když se jedná o válku hybridní, platí beze změny francouzské rčení A la guerre comme à la guerre, tedy Válka je válka, s tím je třeba se vyrovnat. Z hlediska obrany státu je ovšem činnost centra rozhodně smysluplnější než sezení s rukama v klíně, neřkuli napomáhání nepříteli.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.