Alexandr Mitrofanov: Prokurátor v Moskvě se zhlédl ve stalinských dobách

23. říjen 2020

V Rusku se odehrála historka, která vyvolala značný ohlas. Prezidentská akademie národního hospodářství a veřejné správy se sídlem v Moskvě dostala začátkem října přípis z místní prokuratury.

Ten nařizoval vedení školy poskytnout příslušným orgánům bohatý komplex informací o chování studentů akademie. V půlce října vydal rektor příkaz, v němž podrobně rozepsal odpovědnost jednotlivých činitelů profesorského a administrativního sboru za poskytnutí informací prokuratuře v souladu s jednotlivými body přípisu.

Čtěte také

Zmíněný dokument má velký rozsah. Vytáhnu proto nejzajímavější body, které dorazily od prokurátora. Profesoři byli zavázáni k poskytnutí údajů o tom, zda-li byly mezi posluchači školy vypozorovány různé škodlivé jevy, například „vměšování do volebního procesu (příprava pozorovatelů do volebních místností, zajištění monitoringu a shromažďování údajů o porušení zákona během voleb)“, ale také „formování veřejného mínění ve smyslu nezbytnosti střídání moci v Rusku“.

Pokračovalo to dalšími nařízeními. Škola musela prokuratuře poskytnout informaci o případném vytvoření ve studentském prostředí „proamerických vlivových skupin, které by mohly být využity zahraničními mezinárodními nevládními organizacemi pro dosažení jejich destruktivních cílů“. Prokurátor v dovětku vysvětlil, že měly být naplněny „prostřednictvím propagace amerických a evropských demokratických a liberálních hodnot“.

Tupá provařená reakční stalinština

Pokud se však mezi posluchači akademie nic takového nevyskytlo, mohli být vtaženi do protistátní činnosti jiného druhu. Byla zařazena do kolonky Vměšování do vnitřních záležitostí Ruské federace a činnosti státní správy a samosprávy.

Čtěte také

Prokuratura rozepsala, co znamená toto vměšování: „Poskytování návrhů na zdokonalení a optimalizaci činnosti uvedených orgánů, výskyt případů účasti v akcích, které měly za cíl formování a rozvíjení v mládežnickém prostředí návyků ‚občanského protestu‘, školení za účelem poskytnutí prvků politického boje a organizace masových veřejných akcí, seznámení se způsoby obrany svých práv v případě zadržení orgány činnými v trestním řízení v průběhu podobných akcí.“

Historik a publicista Nikolaj Svanidze okomentoval prokurátorské řádění takto: „To mi připomíná konec 40. let. Nikdy mě ani nenapadlo, že se dožiju chvíle, kdy náš režim bude připomínat konec 40. let. To je naprosto tupá provařená reakční stalinština.“

Alexandr Mitrofanov

Svanidze nebyl se svým rozhořčením sám. Nakonec hodila prokuratura všechno na autora tohoto dokumentu a zahájila s ním disciplinární řízení. Že prý je to jeho osobní iniciativa. Kdo uvěří, ať tam běží. Jen letos se v Rusku odhalilo sedm nových Stalinových pomníků. Loni jich bylo dvanáct.

Autor je komentátor Práva

Spustit audio