Alexandr Mitrofanov: Český sníh a ukrajinský popel

23. leden 2014

V České republice dnes mnohde ležel sníh. Jako v ukrajinském Kyjevě. Jenže u nás nebylo jediné místo, kde se bílý příkrov nejdříve vypálil, pak to místo zůstalo poseto tisíci střepin od granátů a kulkami, a nakonec se popel obarvil lidskou krví.

Není to obrázek celé ukrajinské metropole. Srážky lidí protestujících proti režimu Viktora Janukovyče s oddíly policejních těžkooděnců se soustředily do jedné ulice. Podobá se to záběrům z akčních filmů. Jenže toto je skutečnost. I s těmi mrtvými.

Analýza, jak se mohla tato země dostat na pokraj krize, kdy se hovoří o občanské válce, jistě přijde. V tomto okamžiku je ale možná víc na místě zeptat se, co mohou ukrajinské události znamenat pro nás a co může udělat Česká republika, aby případné následky tamní krize nezasáhly naši společnost.

Jak, to snad není nutné rozebírat. Eventuální ozbrojený konflikt v tak velké zemi v tak bezprostřední blízkosti by vyústil nejen v objektivní ztrátu stability celého regionu, ale i ve zcela konkrétní pohyby velkých mas lidí směrem na západ. Polsko již toto znepokojení vyjádřilo naprosto otevřeně. Je to logické, bylo by prvním nárazníkem. Nás by to rovněž neminulo.

Zítra jede do Kyjeva vyjednávat na velmi vysoké úrovni Čech. Štefan Füle ale nebude reprezentovat v první řadě Českou republiku. Jako evropský komisař vyráží na Ukrajinu s mandátem Evropské komise vést rozhovory se všemi stranami konfliktu.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz prohlásil, že tvrdé sankce proti Ukrajině by zahnaly zemi do izolace a poškodily by opozici proti Janukovyčovu režimu. Proto se Evropská unie bude snažit zprostředkovat příměří a dohody mezi stranami konfliktu. V zájmu EU a tudíž i našem je nepřipustit chaos a následný ozbrojený občanský střet v této zemi.

Je na to ovšem zaděláno. Míra vzájemné nenávisti mezi různě smýšlejícími Ukrajinci dosáhla stupně, o němž jsme si mohli číst v knihách o občanské válce v sovětském Rusku počátkem 20. let minulého století. Mezi lidmi jsou rozšířeny střelné zbraně.

Dnes obsadil dav krajský úřad ve městech Rivne a Lvov, kde donutil gubernátora k rezignaci. Lvovský primátor zároveň prohlásil, že v jeho městě neplatí drakonické zákony přijaté celorepublikovou Radou, které vyvolaly nejnovější srážky. Eskalaci násilí by na první pohled nechtěl nikdo kromě zcela odvázaných bijců v ulicích. Bez dohod ale vzplane snadno a pak se nebude dát jen tak lehce zastavit.

Česká diplomacie se dnes konečně ozvala rázně a srozumitelně. Ministr zahraničí v demisi Jan Kohout vystoupil s prohlášením, v němž odsoudil kroky režimu, ale zároveň vyjádřil nesouhlas s násilnými akcemi jeho odpůrců a vyzval k dohodě. Nastávající ministr Lubomír Zaorálek řekl, že by mohl pozvat do Prahy dnes již zjevného lídra opozice Vitalije Klička.

Prezident Miloš Zeman, kterému jindy velmi záleží na tom, že má nárok mluvit do zahraniční politiky, se zatím projevil jen tak, že pozval do Prahy Janukovyče. K nejnovějšímu vývoji mlčel.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio