Alexandr Mitrofanov: Babišův plachý úsměv

29. leden 2016

Osamělý muž stojí před vchodem do budovy Ministerstva financí. V ruce má plakát. Je tam napsáno EET a Levnější pivo. Mezi těmito dvěma nápisy je vyobrazen půllitr. Jeden aby hned dostal chuť.

Muž se plaše usmívá. Stejně jako na jiné fotce, kterou si před časem nechal pořídit a šířil. Takový úsměv měl, když veřejně močil do pisoáru.

Podle této kombinace veřejných projevů jistě každý občan, který se zajímá o politiku, již poznal Andreje Babiše. K fotce o levnějším pivu připsal: „Vyrobil jsem si reklamu na EET a pokračuju v boji, tak snad už opozici přesvědčím.“

Nevypadá to ale pravděpodobně. Předseda ODS Petr Fiala na Babišovo oznámení během televizní debaty, že chce zlevnit národu točené pivo, reagoval jinak: „Co přijde příště? Pivo zdarma? Osm týdnů dovolené? Třináctý důchod? Připadám si jako při předvolebních kampaních Jiřího Paroubka před několika lety.“

Čtěte také

Tak možná měl Babiš svůj nápad projednán v koalici? Ani to není pravda. Koaliční partnery svou partyzánštinou naopak rozčílil. „Pokud by se mělo měnit DPH u piva, bude sociální demokracie prosazovat snížení zdanění základních potravin z 15 na 10 procent, stejně jako to nedávno udělali na Slovensku. Požadujeme tedy snížení DPH u masa, mléka, másla a chleba,” vyjádřil se Bohuslav Sobotka.

Totéž jinými slovy tvrdí ministr zemědělství a první místopředseda lidovců Marian Jurečka. Navíc přidává, že před rokem na něj tlačili pivovarníci, aby řekl a udělal to, co teď řekl Babiš, ale tehdy byl zrovna Babiš striktně proti. Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek ministrovi financí připomněl, že vláda se zavázala do roku 2020 snížit konzumaci čistého alkoholu o 5 procent.

Andrej babiš s cedulí "levnější pivo"

V případě, že Babišův návrh projde, rezignuje vládní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. „V tuto chvíli zlevňovat čepované pivo v hospodách, když víme, že téměř 40 procent mladých lidí se opíjí v hospodách, nepovažuji za dobrý nápad, protože je velice rizikový,“ řekl.

Uvedl, že podle statistik 30 procent onemocnění je následkem nadměrného pití alkoholu a kouření. Vobořil je ale pesimistický: „To je mi jasné, že tady zvítězí haškovský a švejkovský pohled na svět.“

Čtěte také

Babiš ovšem ohlásil svůj záměr jako poselství „celému národu“. Je třeba přeložit z jeho řeči do běžného jazyka, co je pro Babiše národ. Po reakcích, které jsem už citoval, není takový překlad vůbec obtížný.

Člověk, který má v České republice beztak nestandardně velkou politickou, ekonomickou a mediální moc soustředěnou v jedněch rukou, chce prostě víc. Plán je vyhrát volby, stát se premiérem a řídit stát jako firmu.

Logo

Kde na to mimo jiné vzít hlasy? V hospodě. Tam, kde sedí převážná část voličů prezidenta Miloše Zemana, což je Babišův hlavní spojenec. Hlasy si pěkně rozdělí: stejní lidé ve sněmovních volbách je hodí Babišovi a ve volbách hlavy státu Zemanovi. A bude ruka v rukávě.

Poškozené rodiny, rostoucí alkoholismus, podlomené zdraví, nakonec zvýhodnění pivařů před ostatními? Ale prosím vás. Na to má Babiš svůj plachý úsměv.

Autor je komentátorem deníku Právo.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio